Hirdetés
Győr+
2012.03.25. 10:00

Hatvanéves a Győri Liszt Ferenc Kórus

Hatvan éve, 1952-ben városunkban összegyűlt mintegy hetven dalt szerető ember, akik Halmos László zeneszerző vezetésével kórust alapítottak. Az éneklés öröme vezérelte, s irányítja őket a mai napig.

Hirdetés

A megalakulást követően egy évvel Kőhalmi János vette át a kórus vezetését, amely ekkor még mozgalmi dalokat, madrigálokat, illetve népdalfeldolgozásokat énekelt. Műsoruk egyre színesedett, járták az országot, 1955-ben pedig első külföldi fellépésükre, az akkori Csehszlovákiába utaztak. Ekkortájt elkészült az első rádiófelvételük is. Tevékenységük főként Győrhöz kötődött, ezért 1963-tól a városi tanács lett az énekkar fenntartója.

Hirdetés

A kórus egyre több külföldi fellépési lehetőséget kapott: jártak például Ausztriában, Finnországban és Svédországban.

1994-től új időszak kezdődött a kórus életében: a Győri Filharmonikus Zenekarral közösen találkoztak a Wangeni Oratórikus Kórussal, és ettől kezdve rendszeresen adtak elő oratórikus műveket Németországban és hazánkban.

Az énekkar történetét áttekintve meg kell említeni az 1995-ben alakult Fesztivál Kórust is, amely a Győri Bazilika Palestrina Kórusából, a Győri Pedagógus Énekkarból és a Győri Liszt Ferenc Kórusból alakult, és több mint 15 éven keresztül a Győri Filharmonikus Zenekarral közösen szólaltatott meg oratórikus műveket a város ünnepein.

1999-től Müllerné Balogh Eszter lett a karnagy, vezetésével Kuopióba, a Magyar Kultúra Hetére és a trnavai versenyre is eljutott a kórus.

Jelenleg Molnár Gabriella az énekkar karnagya, aki az elmúlt öt évben számos önálló hangversenyt vezényelt és oratórikus művet tanított be. Legkiemelkedőbb eredménye, hogy a Prágában megrendezett XXI. Adventi Nemzetközi Kórusfesztiválon a kórus vegyes kari kategóriában ezüst diploma minősítést kapott a nemzetközi zsűritől, amely 11 ország 29 énekkara közül jutalmazta a győrit.

A hatvan év alatt a vegyes kar tagjai majdnem teljesen kicserélődtek, de elmondható, hogy a tagok célja mindig az volt, hogy a magyar és a világ kórusirodalmának régi és új gyöngyszemeit magas színvonalon adják elő a közönségnek. Ennyi éven át a zene, az éneklés szeretete és a publikum tartotta össze a Győri Liszt Ferenc Kórust.

Ma (március 23.) este 18 órától az énekkar megalakulásának tiszteletére jubileumi hangversenyt rendeznek az egykori zsinagógában. Vezényel: Molnár Gabriella, közreműködik: Cziglényi László orgonaművész és a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara.

Zoljánszky Alexandra

Fotó:L.F.K.

likeold
a fb oldalunkat