Hirdetés
Győr+
2013.06.02. 09:10

Hatvan évvel ezelőtt érettségizett, de nem ballaghatott az osztály

A világháború végén mindenkiben élt a remény, hogy lesz belőlünk valaki. Ki akartunk bontakozni, erősek voltunk és szabadnak éreztük magunkat. Ez ösztönzött bennünket arra, hogy nagy szorgalommal és kitartással tanuljunk” – mondta dr. Horváth Miklós mérnök közgazdász annak kapcsán, hogy immár 60 éve annak, hogy osztálytársaival letették az érettségi vizsgát az intézményben.

Hirdetés

Az egykori révais diák kifejtette, a második világháború után az emberek rendkívüli feladatokkal találták magukat szembe, el kellett takarítani a romokat, ami hihetetlen erőt követelt mindenkitől. A fiatalok mégis úgy érezték, itt a bizonyítás pillanata, akarattal megmutathatják, képesek teljesítményt elérni. Kiváló érettségi vizsgát tettek, de nem engedték, hogy ballagásuk legyen. A 23 fős osztályból elismert szakemberek kerültek ki.

A létszám ugyan már nem a régi, a csoportból ma már csak tízen élnek, közülük heten mentek el a 60. érettségi találkozóra. Dr. Csáki Endre matematikus, dr. Fecske István városszerte híres belgyógyász, dr. Mihálcsik János mezőgazdász, Poszpichál Sándor gépészmérnök, a Rába fejlesztőmérnöke, Rácz László vasúttiszt, dr. Velkei László jogász lett – sorolta a társakat Horváth Miklós, aki szintén az egykori vagon- és gépgyár motorfejlesztő mérnöke volt.

Hirdetés

 

Vojacsek Ágoston fizikus a tengerentúlra került, a HP már nyugdíjas fejlesztő- mérnöke nem merte vállalni az utazást a találkozóra, Sári József zeneszerző pedig, akinek munkáját Kossuth-díjjal ismerték el, fellépés miatt volt kénytelen távol maradni. Horváth Miklós hozzátette, a már akkor is erős révais szellem, valamint hogy az órákat a „Hiszek egy”-gyel kezdték, a nehéz körülmények között is ösztönözték a fiatalokat.

 

Sz. T.

Fotó: Poszpichál Sándor

likeold
a fb oldalunkat