Győr+
2011.07.27. 14:43

Határon átnyúló szakmai kapcsolat a komposztálásban

Győr városa a GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. szakmai vezetésével stratégia partnerséget vállalt az Ausztria – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott biológiai eredetű erőforrások felhasználásának optimalizálása a Nyugat magyarországi régióban, Bécsben és Burgenlandban (BIORES-AT-HU) című nyertes pályázattal.

Az együttműködés célja, hogy a komposztáláshoz, a komposzthoz, mint talajerő utánpótláshoz kapcsolódó tapasztalatokat a szakemberek az országok határain túl is megoszthassák egymással. A szakmai programot a pályázat kedvezményezettje, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi kar vezetői koordinálják.

Az együttműködés részeként július elején a szakemberek megtekintették a mosonmagyaróvári kar által végzett kísérletet. A mintagazdaságban ültettek különböző komposztokkal feljavított talajú táblákba kukoricát. A kontroll táblákba nem került komposzt. A magokat április 26-án vetették el. A program keretében tenyész edényes kísérlet is zajlik mustár jelzőnövénnyel. Az eredményeket a betakarítás után lehet majd értékelni.

A magyar és osztrák szakemberek a GYŐR-SZOL Zrt. üzemeltetésében lévő Győr-Likócsi Komposztáló üzemben is látogatást tettek. A korszerű üzemben alkalmazott technológia nemzetközi szinten is elismerten mutatja: kiváló megoldást jelent, ha a komposzt előállítás során alapanyagként vonjuk be a szennyvíz iszapot.

A győri technológusok elmondták: jobb, mint az istállótrágya, mert a Szuper Komposzt az érés során mintegy 65-70 °C-ra melegszik fel, ennek köszönhetően az üzemből kikerülő késztermék minden kórokozótól, parazitától és életképes gyommagtól mentesül. Ez egyben az istállótrágyával szembeni legnagyobb előnye.

Jobb, mint a műtrágya, mert a Szuper Komposzt talajjavító hatása kedvező tápanyag összetétele mellett magas humusztartalmának és porózus, morzsalékos állagának köszönhető. A közvetlenül felvehető, ugyanakkor kimosódásra hajlamos műtrágyákkal szemben hatása tartósabb, időben kiegyenlítettebb, továbbá jelentős mikroelem tartalma révén az egyoldalú tápanyag utánpótlás is elkerülhető.

Nagy Csaba