Győr+
2012.10.17. 06:59

Határon átnyúló könyvtári fejlesztés uniós támogatással

Uniós támogatással bővíti digitális szolgáltatásait egy határon átnyúló együttműködés segítségével a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a szlovákiai Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet. A már működő Kisalföldi Tudástár portált Duna menti közös katalógussá fejlesztik.

 

A projekt célul tűzte ki a két könyvtár digitális tartalmainak együttes közzétételét és ezáltal az olvasók magas színvonalú kiszolgálását – mondta Mennyeiné Várszegi Judit, a projekt szakmai felelőse az MTI-nek.

 

Szerinte a kooperáció fontosságát aláhúzza, hogy az uniós integráció révén újra lehetőség nyílik az elmúlt évszázadokban együvé tartozott régiók számára kulturális értékeik közös hasznosítására.

 

Szlovákiában elsősorban a dunaszerdahelyi járást, Magyarországon Győr-Moson-Sopron megyét öleli fel a program, amelynek keretében az internetes könyvtárhálózat használatát és a könyvállományok jobb megismerését szolgáló képzéseket tartanak a térségek könyvtárosai számára. Ugyancsak szakmai tudásukat bővítik a tervezett konferenciák, workshopok.

 

A Kisfaludy könyvtár által már működtetett Kisalföldi Tudástár portált Duna menti közös katalógussá akarják fejleszteni a szakmai partnerek. Úgynevezett lelőhely-adatbázist létesítenek, ezzel biztosítják a dokumentumállományaikhoz történő hozzáférést az olvasók számára. Szoftverfejlesztés is lesz, ez lehetővé teszi a digitális tartalmak – a térségre vonatkozó irodalom, továbbá a bibliográfiák, a levéltári dokumentumok – minél szélesebb körű megismertetését. A projekt résztvevői a régió kulturális örökségét érintő digitalizálási stratégiát dolgoznak ki.

 

Mennyeiné Várszegi Judit említette, hogy digitalizálása után elérhetővé válik az interneten többek között az 1928-1936 között megjelent Somorja és Vidéke című hetilap, amely jelenleg mikrofilmen a Kisfaludy könyvtár állományát gyarapítja. Hasonlóképpen elérhető lesz interneten az 1872-1875 között hetente kétszer megjelent Szabad Polgár teljes anyaga, valamint a Győri Közlöny című lap 1881-től.

 

A több elemből álló programot a két ország kulturális értékeiről, az érintett térség helytörténetéről ötfordulós online vetélkedő egészíti ki, amelyet az olvasók és az érdeklődők számára szerveznek.

 

A jövő nyár végén lezáruló projektet 116 ezer euróval támogatja az unió. A program összköltségvetése mintegy 140 ezer euró. Ennek az összegnek több mint 45 százalékát a magyar fél használja fel. Az uniós támogatás és a magyar állami hozzájárulás mellett a győri székhelyű bibliotéka öt százalék önrészt tesz a büdzsébe.

 

(MTI)