Hirdetés
Hat év alatt a legjobbak közé

Megismerte a világ a győri úszósportot

Fotó: Marcali Gábor
Nagy Roland
2019.10.29. 18:55

Hat éve, 2013 októberének egyik szerdáján Petrov Iván Százhalombattán edzőtáborozott tanítványaival, amikor dr. Szabó Tünde, korábbi olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszó, a Magyar Úszó Szövetség akkori főtitkára hívta. A köszönés után rögtön a következő kérdés hangzott el: „Iván, a most alakuló győri klub keres egy jó vezetőedzőt, azonnal kezdeni kellene. Érdekel?” A Győri Úszó SE elmúlt hat évéről Petrov Ivánnal beszélgettünk.

Hirdetés

Az első győri élmények megerősítettek abban, hogy jó ötlet volt csapot-papot Pécsen hagyni, és Győrbe költözni?

Sokan mondták, hogy csak akkor jöjjünk Győrbe, ha már minden készen áll, de beleülni a tutiba, minden kockázat nélkül, nem nagy kunszt, olyat bárki tud. Sokkal jobb volt úgy elindulni, hogy a sátrasban edzettünk, és hogy az Európa-bajnokságra például a Cziráki-medencében készültünk fel. Reggelente nyitás előtt beengedtek bennünket. Edzettünk már előtte máshol igazán mostoha körülmények között, Győrben ahhoz képest a kezdet is könnyű volt. Mikor először láttam az Aqua Sportközpont és az Olimpiai Sportpark helyét, azt hittem, hogy egy Kusturica-film forgatásán vagyok. Kicsit más volt a környék, nevezzük színes forgatagnak. Az, ami itt felépült, valami csoda.

Hirdetés

Milyen volt az első nap az új uszodában?

Az uszodába én vettem az első jegyet, megvan otthon, vigyázok rá, féltve őrzöm. És egy történeti esemény is a nevemhez fűződik, én ugrottam az első seggest, vagyis bombát a medencébe, ezt már senki nem veheti el tőlem.

Azért az eredményekre sem kellett sokáig várni. Előbb Jakabos Zsuzsanna megszerezte a győri úszósport történetének első országos bajnoki címeit, majd ezt követték az Eb-érmek, olimpiai indulók.

Voltak kész versenyzőink, Jakabos, Balog Gábor, Takács Krisztián. Gyárfás Bence, ők képviselték a várost a riói olimpián. Aztán voltak olyanok is, akik itt „készültek el”, mint Lobanovszkij Maxim, Szentes Bence, Szabó Szebasztián. A legbüszkébb én mégsem az ilyen-olyan érmekre vagyok. Akit mindenki elé példaként állítanék, ő a 18 éves Albert Soma, aki pocakos kisfiúként, ranglista negyvenedikként kezdett nálunk hat éve, és ma már egy intelligens, érett, stramm fiatalember. Idén országos bajnoki döntős volt, és szeptembertől az Egyesült Államokban ösztöndíjjal folytatja pályafutását. Lehet utánacsinálni, és sokan követik a példáját.

Több dologban rendhagyó a klub élete, remek közösség alakult ki. Három versenyző például a vezetőedzőnél lakik.

Jakabos Zsuzsanna és Takács Krisztián

Egyengetem a fiatalok életét, de túlzottan nem szólok bele. Hárman laknak nálam, a ház egy külön részében, két vajdasági és egy felvidéki fiú. Számíthatnak rám, de teljes a szabadságuk, intézzék a saját életüket, és ha 20 fok fölé állítják a termosztátot, agyoncsapom mindet. Vettem is egy ásót, amolyan erődemonstrálónak. Bár Szebasztián sűrű gyerek, vele meggyűlne a bajom.

Az ország legjobb klubjai között van a Győri Úszó SE?

Tavaly a pontverseny első helyén zártunk az országos bajnokságok alapján, úgy, hogy nincs például nyílt vízi szakágunk. Azt hiszem, ezzel megválaszoltam a kérdést. Fontos az olimpia, már most van az olimpiára három „A”-szintesünk, és biztos, hogy lesz még. A jövő év Tokióról szól majd.

Kapcsolódó témák: #olimpia | #úszás |
likeold
a fb oldalunkat