Hirdetés
Győr+
2016.06.01. 15:14

Háromszáz fiatal a IX. Serdülő Judo Európa­kupán

Győr évtizedek óta remek házigazdája a fiatal tehetségek judo világversenyeinek. Korábban a juniorok kaptak komoly lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat, de amióta ez a korosztály ugyanolyan viadalokon szerepelhet nemzetközi szinten, mint a felnőttek, a győri verseny a serdülők mezőnye felé nyitott. A 9. Serdülő Judo Európa Kupát, egyben Vági Miklós­ emlékversenyt szombaton és vasárnap rendezik a Magvassy Sportcsarnokban, ez a jövő évi EYOF cselgáncs versenyeinek főpróbája lesz.

Hirdetés

„Kiemelt jelentősége van a hétvégi viadalnak, hiszen a 2017-­es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyik olyan sportága lesz a cselgáncs, ahol kimagasló eredményekre számíthatunk. “Most szeretnénk több olyan dolgot modellezni, ami jövőre is várhatóan ugyanígy lesz, ezért tesztversenyként is kezeljük az Európa­kupát. Kiváló csapat szervezi a viadalt, ez pedig jó alapja a jövő évi ötkarikás esemény lebonyolításának.” ­ mondta Szombati­ Serfőző Eszter.

Az elnevezés hivatalosan Európa Kupa, ám azzal hogy tíz európai ország (Magyarország, Ciprus, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Moldávia, Németország, Románia, és Szerbia) mellé Sri Lanka sportolói is csatlakoznak, gyakorlatilag világkupa lesz.
Győr ezúttal csaknem háromszáz sportolót fogad. A magyarok közül jó néhányan éremesélyesek.

Hirdetés

„Ezzel a korosztállyal válogatott szinten csak Magyarország foglalkozik, és ez az eredményeinken is látszik.” Az EYOF-­on induló tehetségek is kimagasló sikereket érnek el, közöttük 2017­-ben aranyéremre esélyes a győri Sipőcz Richard is. “Fontos, hogy a fiatalok már ebben a korban érezzék meg egy rangos nemzetközi megmérettetés hangulatát, hiszen a lebonyolítás és a körítés azonos a felnőttekével.” ­ – beszélt a Serdülő Európa­kupa és az EYOF esélyekről a szövetség sportigazgatója, Nagy András.

Nagy György a Magyar Judo Szövetség főtitkára hozzátette, a mostani győri viadalon öt-­hat magyar éremre számít, az Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig két-három magyar dobogós helyre számít. A 9. Serdülő Európa­kupán mindkét napon délelőtt 10 órakor indulnak a küzdelmek és egészen késő délutánig tartanak. Szombaton négykor, vasárnap háromkor kezdődnek a bronzmeccsek és a döntők.

Nagy Roland

likeold
a fb oldalunkat