Győr+
2014.04.18. 06:57

Háromnapos gyász Gabriel García Márquez halála miatt

Súlyos betegeskedés után csütörtökön elhunyt Gabriel García Márquez kolumbiai író.Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a Nobel-díjas író emlékére.

Meghalt García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író – közölték csütörtökön családjához közel álló források. Márquezt 87 évesen, súlyos betegeskedés után csütörtökön érte a halál Mexikóban.

 

Az író egészségével kapcsolatban szerdán nyilatkozott Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki cáfolta a világhírű író súlyos rákbetegségéről szóló híreket. “Nem igaz, ami megjelent a mexikói sajtóban arról, hogy kiújult és kiterjedt nála a rák” – jelentette ki újságíróknak az elnök a Kolumbia déli részén fekvő Popayanban. A politikus akkor azt mondta, az idős író tüdőgyulladásban szenved, a betegséget azonban kordában tartják.

 

Az El Universal Gabriel García Márquezhez közeli forrásokra hivatkozva azt írta hétfőn, hogy a Száz év magány és más nagysikerű regények szerzőjénél kiújult a nyirokcsomórák, amellyel 1999-ben már kezelték, és átterjedt más szerveire, többek közt a tüdejére és a májára is. A mexikói lap úgy értesült, hogy már csak palliatív kezelésben részesül.

 

Az évtizedek óta Mexikóvárosban élő író családja keddi közleményében azt írta, hogy a nemrég nyolc napig kórházban kezelt Márquez állapota stabil, de egészsége törékeny.

 

Kolumbiában háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el a Nobel-díjas író emlékére

 

“Gabriel García Márquez tiszteletére elrendeltem, hogy tartsunk gyászt három napig. Egész Kolumbia sokkal tartozik neki. Hangot adott a hallgatásunknak és nagyszüleink legendáinak” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy García Márquez “támogatta az igazság ügyét”, és “az ország békéjén dolgozott”.Az intézkedést Juan Manuel Santos államfő jelentette be a televízióban, és utasítást adott, hogy eresszék félárbocra a nemzeti lobogót minden közintézményben.

 

A spanyol nyelvű irodalom egyik legnagyobb alakjának tartott író nem a hazájában élt: 1961-ben Mexikóban telepedett le, de kisebb-nagyobb időt Spanyolországban és Kubában is eltöltött.

 

Az író évekkel ezelőtt visszavonult a nyilvánosságtól.

 

hirado.hu