Győr+
2011.08.31. 15:39

Három külügyminiszter Szent Márton hegyén (Helyszíni)

A vallások és kultúrák történelmi találkozási helyén, Szent Márton hegyén tartották Magyarország és Ausztria külképviseleti vezetőinek a fórumát.

Várszegi Asztrik püspök-főapát köszöntőjében azt kívánta, hogy e hely szellemében tanácskozzanak a politikusok.

Az előadások sorát Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg, aki a pannonhalmi hegy névadóját a „legeurópaibb szentnek” nevezte. A szaktárca vezetője arról beszélt, hogy hazánk és Ausztria kapcsolatát már nem a politika, hanem az ott élő emberek szervezik. A politika a szerencsére ritka vitás kérdések megoldásában nyújt csak segítséget.

A magyar külügyminiszter a közép-európai együttműködés erősítése és nyitottsága érdekében szólt. Közép-Európának nincsenek földrajzi határai, mert szellemi és spirituális térség, hasonló történelmi háttérrel, fogalmazott.

Martonyi János kezdeményezte, hogy minden évben rendezzenek egy közép-európai fórumot Pannonhalmán.

Michael Spindelleger osztrák külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy egyelőre nem küzdöttük le a válságot. Különösen a nagy államadóssággal küzdő országok pénzügyi, gazdasági helyzete veszélyeztetett.

Megoldásnak azt látta, hogy az uniónak gyorsabb legyen a reagálóképessége a válságokra.

A súlyos helyzetbe került tagországok megmentése az egész európai közösség érdeke – hangsúlyozta az osztrák külügyi tárca irányítója.

Franco Frattini olasz külügyminiszter meglehetősen súlyos mondatokat mondott a válságról. Kiemelte: az euró nehezen éli túl a krízist, ha mind a huszonhét tagállam különböző nemzeti fiskálispolitikát folytat az unióban.

A szolidaritás lehet az unió életbiztosítása, mely garantálja a közösen megépített Európa-ház fennmaradását és megerősödését, mondta Frattini.

Fotó: MTI