Hirdetés
Győr+
2013.06.10. 09:10

Hany Istók és a Pincérfrakk utcai cicák

Sikeres évad áll a Vaskakas Bábszínház társulata mögött. Öt bemutató, növekvő jegyel -adás, fergeteges New York-i turné, számos szívet melengető színházi kritika jellemezte az elmúlt nyolc hónap történéseit. Kocsis Rozi igazgatónővel beszélgettünk.

Hirdetés

Az elmúlt évad egy New York-i turnéval indult. Azt hiszem, erre mondják, hogy erős kezdés…

Úgy érzem, a több mint húszéves társulat fejlődése még mindig felfelé ível. Októberben három hét alatt tizenkét alkalommal mutattuk be A suszter álma és a Metamorfózis című előadásokat egy off Broadway-színházban. Mindkét darab jó kritikát kapott, még a New York Times újságírója is megemlítette őket. Óriási lelkesedéssel feltöltekezve láttunk neki az itthoni munkának.

Hirdetés

 

Öt új produkcióval lepték meg a győri közönséget. Melyik a kedvenc?

 

Mindegyik. Októberben a legkisebbeknek szóló Dödölle előadást mutattuk be, majd decemberben a Mikulás a világ körül produkciót. Ezt az előadást számos vállalat vásárolta meg ajándékként dolgozóinak. A Mikuláspanzió a város leglátogatottabb adventi programja volt, több ezer gyermek ismerkedhetett meg a Mikulás szobájával és azzal, hogy a manók hogyan készítik az ajándékokat. Következett a Csillagszedő Márió előadás, ehhez az előadáshoz rajzpályázatot hirdettünk, amelyre több ezer rajz érkezett, ezeket a megyeháza előtti üvegkalitkában láthatták az érdeklődők, a legjobbak pedig a mai napig szerepelnek az előadásban. A Vas Laciról elmondható, ilyen előadás még nem volt a győri bábszínházban. Csak azt sajnálom, hogy nem játszom benne. A magyar népmesekincs összes szereplőjét felvonultatja. A felnőtteknek szóló Leányálom Kft. női sorsokat dolgoz fel. Játszom benne, nagyon nagy élmény.

 

Mit mond a szakma? Hol a helye a Vaskakasnak a hazai bábszínházak között?

 

A Vas Lacit játszottuk Kecskeméten, a magyarországi bábszínházak találkozóján, a szakmai zsűri nagy elragadtatással nyilatkozott az előadásról. Többek között azt mondták, a legjobb szakmai állapotban lévő társulat vagyunk, a legérdekesebb előadást mutattuk be, magas színvonalú színházi produkciót nyújtottunk.

 

Mivel készülnek a következő évadra?

 

A Mindentlátó királylány című magyar népmesét élő- és bábjátékkal Kolozsi Angéla rendezésében mutatjuk be. Az előadás a tatabányai Jászai Mari Színházzal koprodukcióban készül, a győri előadásokat követően a tatabányai gyerekek 28 alkalommal nézhetik meg. A három kismalac kesztyűbábos, humoros darabot a Hepp Trupp társulat hozza el Győrbe, miután bejárták vele Európát. Decemberben a Mikulás névnapját ünnepeljük meg a Jégvirág cukrászdában, majd Tengely Gábor rendezésében elevenedik meg Hany Istók legendája. A következő évadban én is rendezésre adom a fejem, gyermekkori kedvenc Kormos István-mesémet, A Pincér -frakk utcai cicákat viszem bábszínpadra. A csecsemőszínház keretében a Ba-ba-ba produkcióval várjuk a kicsiket és szüleiket, ezúttal csak ritmussal és zenével.

 

Mit hoz a következő évad? Kik érkeznek a társulathoz, milyen változások várhatók a bábszínház életében?

 

Szükségünk volt a fiatalításra, így Rácz Panni és Csillag Botond szerződött a társulathoz, akik a kaposvári színészképző egyetemről érkeztek. Két újabb végzős növendék is igazol a Vaskakashoz Gergely Rozi és György Zoltán Dávid személyében, akikkel már találkozhatott a közönség, a gyakorlati évüket töltötték nálunk. Azt remélem, hogy a következő évadban megnyílhat a gyerekek és az ifjúság színházi centruma a Bartók Béla Művelődési Házban, így igazi nagyszínpadi előadásokkal is kedveskedhetünk a győri gyerekeknek.

 

Földvári Gabriella

likeold
a fb oldalunkat