Halálos baleset, négyes koccanás, szabálytalan irányváltás

Győr+
2012.12.18. 09:30

A figyelmetlenség és a csúszós utak miatt sok baleset történt hétfőn városunkban és a megyében.

Egy Suzuki személygépkocsi közlekedett 2012. december 17-én délután Győr felől Mosonmagyaróvár irányába, az 1-es számú főúton.

Kimle térségében a 30 éves járművezető az enyhén balra ívelő kanyarban járművével lesodródott az útról és egy fának csapódott. A balesetben a férfi mögött, a bal hátsó ülésen utazó felesége az ütközést követően a helyszínen életét veszítette.

A család egy hónapos gyermeke, aki édesanyja mellett utazott, nem sérült meg, míg a járművet vezető édesapa az elsődleges orvosi vizsgálatok alapján könnyebben sérült.

 

Győrben a 821-es számú felüljárón akart egy autós járművével megfordulni. A gépkocsi vezetője a Kálvária út irányából kanyarodott fel a hídra, ahol a külső sávban haladt. Irányt tévesztett, ezért úgy gondolta, hogy visszafordul a Kálvária út felé. Manőverezése közben nem vette észre a belső sávban haladó autót, mellyel összeütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt.

 

Az elsődleges adatok alapján egy könnyű sérültje lett annak a négyes koccanásnak, mely Győrben, a 83-as számú főúton, a Kika térségében történt, este ¾ 7-kor.

A kisteherautó vezetője későn észlelte az előtte fékezve lassító Skoda személygépkocsit. Mivel megállni már nem tudott, így a jármű hátuljának ütközött, melyet az előtte álló autónak lökött. Az ütközés kipördítette a Skodát a külső forgalmi sávba, ahol az, egy Opel személygépkocsinak csapódott.

A balesetet okozó jármű vezetője vélhetően megijedt, ő furgonjával a Kika parkolójába ment. Ott várta meg a rendőri intézkedést.

A helyszínelés idején a 83-as számú főút balesettel érintett szakaszán rendőri irányítás mellett haladt a forgalom.

 

A megváltozott útviszonyok figyelmesebb vezetést és felkészültebb autót kívánnak a forgalomban résztvevőktől. Arra intik a közlekedőket – gyalogosokat és járművezetőket egyaránt,- hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket!

A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá váltak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen váltják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván a volán mögött ülőktől.

 

A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki. Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra!

Ne feledjék, MINDENKIT HAZAVÁRNAK! Közlekedjenek körültekintően és biztonságosan!