Győr+
2011.07.29. 13:47

Gyurta Dániel aranyérmes 200 m mellen

Gyurta Dániel megvédte címét pénteken 200 m mellúszásban a sanghaji vizes világbajnokságon.

A szám magyar Európa-bajnoka 2:08.41 perccel csapott a célba egy fél karhosszal, 22 századdal megelőzve a kétszeres olimpiai címvédő japán Kitadzsima Koszukét. A bronzérmet a német Christian vom Lehn szerezte meg.

A 22 éves Gyurta 150 méterig folyamatosan fél testhossz hátránnyal követte az őrült, világcsúcs közeli tempót diktáló Kitadzsimát. Az utolsó, kissé elrontott fordulót követően a magyar úszó megindította szokásosnak tekinthető hosszú hajráját, s méterről méterre közelítette meg riválisát, akit az utolsó 10 méteren hagyott le.

“Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem” – mondta Széles Sándor, Gyurta edzője. “Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt”.

Gyurta a magyar csapat negyedik érmét nyerte a vb-n, de három bronz után ez volt az első arany.

(MTI)