Győr+
2011.09.20. 14:46

Gyűrd le a belvárost! De mivel? – Összehasonlítós verseny Győrben

Három versenyző, három jármű, három útvonal és egy cél. Ki fut be előbb a célba a reggeli, belvárosi csúcsforgalomban? Az autós, a kerékpáros, vagy a tömegközlekedő teljesíti gyorsabban a kitűzött távot? - ezt a kérdést tette fel a győri a Reflex Környezetvédő Egyesület. Az Autómentes Napon válasz is megszületik.

A versenyzők:

Tömegközlekedő: Partizer Gergő (A Reflex Környezetvédő Egyesület önkéntese)

Kerékpáros: Szakonyi Petra (Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Településfejlesztési főosztály, okleveles településmérnök)

Autós: Zsenák Balázs (gazdasági igazgató egy magánvállalkozásban)

Csütörtök reggel 7 óra 32 perckor, a 7-es busz Jereváni út, József Attila út sarkán lévő megállójából három versenyző indul el, hogy járművükkel (a szabályok szigorú betartása mellett) teljesítsék a távot. A versenyzők útközben egyszerű feladatokat kapnak. Így például: a győri kettes postán kell sorszámot kérniük, majd az Árpád utcai patikában mindnyájuknak venni kell egy levél C-vitamint, majd a Városház térre fut be a kis csapat, ahol Simon Róbert Balázs alpolgármester köszönti őket.

Fontos szempont, hogy a versenyzőknek szabályszerűen kell közlekedni. Az autós versenyző parkoló céduláival igazolja megállásait és a KRESZ szabályai szerint közlekedik. A biciklis is hasonlóképp kell, hogy teljesítse a kitűzött utat, melynek útvonalát maguk határozhatják meg, kivéve, aki busszal vág neki, hisz ott nincs lehetőség az útvonal elterelésére.

A verseny kitűzött célja a kerékpáros- és a tömegközlekedés népszerűsítése, hisz számos nagyvárosban rendeztek már hasonló összehasonlítós versenyt (comparison rides) és többnyire a kerékpárosok és a tömegközlekedők jöttek ki győztesen a belvárosi csatából.

Az ESPAN (Pannon Energia Stratégia) projekt és Burgenland tartomány vezetésének támogatásával rendezett versennyel párhuzamosan Burgenlandban (Kismarton, Nagymarton, Felsőőr) és a Nyugat-dunántúli régió nagyobb városaiban, így Szombathelyen (szervező: Kerekerdő Alapítvány) és Nagykanizsán (szervező: Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület) is elindulnak a versenyzők szeptember 21-én és 22-én.