Győr+
2011.07.20. 15:03

Győrött őrzik IV. Károly esküjének másolatát

Egy győri magányszemély, Száraz Lajos őrzi IV. Károly királyi esküjének másolatát, amelyen Ottó, mint trónörökös is látható. A dokumentumot az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fia, Habsburg Ottó kézjegyével látta el első Győrött tett látogatásakor.

Közel 600 történelmi dokumentum van a gyűjteményemben, ennek egyik darabja IV. Károly esküjének másolata, ahol Ottó trónörökös is látható. A rajz egy színes litográfia, tehát kőnyomat- mondta Száraz Lajos. A császári-királyi udvarban mindig szokás volt, hogy jeles alkalmakhoz valamilyen emlék-dokumentum készült, így ennek is ilyen funkciója lehetett- véli a tulajdonos.

A hónap elején elhunyt Habsburg Ottó 1990. június 26-án járt először Győrben, ekkor megkoszorúzta apja, IV. Károly emléktábláját a káptalandombon. Száraz Lajos itt mutatta meg neki a dokumentumot, aminek azért örült nagyon, mert azt hitte, hogy minden ilyen emlék elveszett a történelem sodrásában. Habsburg Ottó a róla készült rajz mellett kézjegyével látta el az iratot, ami mára kicsit elhalványult, de tisztán olvasható, az aláírása, illetve általa odaírt dátum, Győr, 1990. június 26.

Száraz Lajos már 1973 óta őrzi ezt a történelmi példányt, ami a dokumentum-gyűjteményemben azért is különleges darab, mert a Pannonhalma melletti Ámándon élt Simon-Rédl család archívumából származik. Simon-Rédl Béla magyar királyi testőr volt, illetve a bécsi császári udvar lovagmestere volt. Sok kitüntetésben részesült, még Ferencz Józseftől is kapott közvetlen kitüntetést. IV. Károly 1916. december 30-án, Budapesten tett esküjének eseményein minden bizonnyal jelen lehetett, ezért volt a családi gyűjteményük becses darabja ez a dokumentum- magyarázza a gyűjtő.

Simon-Rédl Béla 1859-ben született, de idős korában, még az 1930-as években is jó egészségnek örvendett. A Pannonhalma melletti ámándi birtokukon halt meg, ott temették el a családi kriptában. Fia Zoltán császári-királyi huszár főhadnagy volt.