Győr+
2011.09.15. 07:15

Győrött is muzsikál a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

A Székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia a Gyermekhangok Európáért című, Brüsszelbe vezető nemzetközi koncertkörútja keretében Budapesten az Országház lépcsőjén több mint félórás hangversenyt adott szerdán délután. A következő állomások között Győr is szerepel.

A Székelyföldi Szentegyházi Gyermekfilharmónia szeptember 18-án és 20-án összesen három koncertet ad Brüsszelben. Kövér László, a Parlament elnöke kezdeményezte a koncertkörutat. Az együttes kedden este indult Korondról, majd Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében az Országház lépcsőjére állva énekeltek és muzsikáltak a fiatalok.

A következő állomások: Győr, Mühldorf, München lesznek, majd Brüsszel, visszafelé pedig Passauban, Bécsben és végül Pozsonyban koncerteznek. Mint Kiss Antal, a program szervezője elmondta, a turnéra induló csapatnak kárpátaljai, horvátországi, felvidéki és két budapesti tagja is van, jelképezve, hogy a Gyermekfilharmónia elsődleges célja a kárpát-medencei hagyományőrzés, a magyar kultúra óvása.

A gyerekek több nyelven is énekelnek, Beethoven IX. szimfóniájának Örömódáját például románul, németül és magyarul is megszólaltatták, de énekeltek Bach-kantátát, török indulót, spanyol táncdallamot és persze a Rákóczi-indulót is.

Szentegyháza a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, az erdélyi Hargita megyében fekszik. A város hírnevét huszonnyolc éve öregbíti a Haáz Sándor zenetanár által létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a Fili).

Nevüket 1983-ban kapták, de igazi születésnapjuk egy évvel korábbra tehető, amikor az 1982-es tanévzáró ünnepségre Haáz Sándor az iskolai kórusnak és hangszeres diákoknak betanított négy dalt. Az iskolai gyermekkórusból, valamint a vonós- és fúvószenekarból létrehozott Gyermekfilharmónia már sokfelé aratott sikereket. A száznegyven fős együttest száz kórustag és negyven zenekari tag alkotja.

A tavalyi év kimagasló év volt a Gyermekfilharmónia életében. Nyári körútjuk során felléptek például Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként, Debrecenben a virágkarneválon, 2010. november 19-én pedig három koncertet is adtak a Parlamentben: az európai uniós házelnökök találkozóján, a Székely Nemzeti Tanács történelmi ülésén és a Nemzetközi Protokoll Kongresszus díszvacsoráját követően is felléptek.

(MTI)