Győrnek nincs gondja a törlesztésekkel

Győr+
2011.08.11. 06:45

Győr-Moson-Sopron megyének és Győrnek sincs frankhitele, az egyéb kötelezettségeik törlesztése nem okoz likviditási problémát - mondták el az illetékesek az MTI azon körkérdésére válaszolva, hogy a svájci frank erősödése miként érinti az önkormányzatuk adósi helyzetét.

Idei hiányának finanszírozására 2,78 milliárd forintot állított be idei költségvetésébe a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, ebből 988 milliót fordítanak fejlesztésre, például a kórházbővítés önrészére; ennek negyedét hívták le eddig – közölte Ponty Zita sajtófőnök, megjegyezve: kötvényt nem bocsátottak ki

A megyének svájci frank alapú hitele nincs, a tervezett hitelállomány a kalkulált bevételek 11,5 százaléka, míg adósságszolgálatuké 5,76 százalék. Tőkét egyelőre nem kell visszafizetniük, csak kamatot, ami a körültekintő és takarékos gazdálkodás miatt nem jelent problémát, és arra törekszenek, hogy kötelezettségeiknek a jövőben is eleget tudjanak tenni. Átütemezést nem kívánnak kérni.

Győr városának kötvénytörlesztési kötelezettségei nincsenek, három fejlesztési célú (aluljáró-, híd- és útépítésre felvett) hitelkerete pedig 10,1 milliárd forintra rúg. Ebből június végi állás szerint 7,1 milliárdot hívtak le. A svájci frank hitele nincs a városnak – közölte Simon Róbert Balázs pénzügyekért felelős alpolgármester (Fidesz-KDNP).

Tájékoztatása szerint a hitelállomány az idei bevételek 11,96 százalékára rúg, az adósságszolgálat a teljes bevétel 0,65 százalékát teszi ki. „A hiteltörlesztések nagyságrendje Győr esetében likviditási problémát nem eredményez” – mondta, hozzátéve, nem is kérnek átütemezést.

A soproni önkormányzat – az illetékes munkatárs szabadságolása miatt – nem tudott naprakész adatokat közölni, de a város májusban elfogadott, 2014-ig szóló gazdasági programjának egyik mellékletéből annyi tudható meg: a mintegy hatvanezer lakosú település idei költségvetése 23,6 milliárdos bevétellel számol. Sopronnak 2,95 milliárdos hiteltartozása és 13,8 milliárdos kötvénytartozása van. Ez az idén kétmilliárdos tőketörlesztéssel és fele ekkora kamattörlesztéssel terheli meg a városi büdzsét.

(MTI)