Hirdetés
Győr+
2011.11.05. 14:56

Győri praxisok is pályázhatnak az állam orvosi eszközfejlesztésre szánt támogatására

Praxisonként 1,5 millió forintos eszközfejlesztésre nyújthatnak be igényt az államhoz a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi alapellátást végző vállalkozások. A járulékterhekkel együtt havi 50 ezer forintos támogatásra októbertől lehet jelentkezni, a szerződéseket az egészségbiztosító 2012. május 31-ig köti meg.

Hirdetés

A támogatással beszerezhető eszközöket, így orvosi műszereket és informatikai berendezéseket egy 60 tételt tartalmazó listáról választhatják ki az igénylők. Utoljára 2008-ban vehettek igénybe a praxisok fejlesztési forrásokat, ám a következő évre a támogatást a szocialista kormány eltörölte.

Hirdetés

– A gyerekek részére nagyon szeretnénk a légzésfunkcióhoz egy spirómétert, annak itt, a szekrényben már megvan a helye, és ugyan mi, gyermekorvosok, ha szívproblémát találunk, a kardiológiára küldjük a kórházba a beteget, de szeretnénk egy EKG-készüléket is, aminek a beszerzése nagyon fontos lenne a számunkra – mondta dr. Schmidt Péter. A győri gyermekorvos már megkötötte szerződését az egészségpénztárral, így számára novembertől folyósítja az állam a támogatás havi összegét.

– Az elmúlt években azzal foglalkoztunk, hogy kitermeljük az asszisztensnők és a nővérek bérét, amit folyamatosan emelni kellett. Tehát ez az összeg, amit most kapunk, lélegzetvételnyi lehetőség arra, hogy az elavult számítógépes rendszerünket megújítsuk, a javítás alatt lévő nyomtató helyett most újat lehet vásárolni – fogalmazott Schmidt Péter.

A fogorvosi rendelőben drágábbak a berendezések, és gyorsabb az amortizációjuk.

– Gyorsan tönkremennek például az úgynevezett kézi darabok, amelyek jelentős összeggel bírnak. Mintegy 200-250 ezer forintba kerülnek, de vannak 300 ezer forintért is. Itt van ez a fúrófej például – szemlélteti az ár– érték viszonyt dr. Mester Csaba fogorvos.

Dr. Begya László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint minden forint nagy segítséget jelent a nehezen fenntartott praxisok esetében, mivel a két évvel ezelőtti forráselvonás mélyütésként érte az orvosokat.

– 25-25 ezer forintos támogatás volt az ingatlanra, 25 ezer volt az eszköztámogatásra, illetve, ha volt hitelfelvétel az ingatlanon, valamint az eszközök beszerzésén, akkor arra plusz 25-25 ezer forintos támogatást kaptunk. Ezt 2008-ról 2009-re virradóra a szocialista kormány egy tollvonással eltörölte, és azóta nincsenek pénzeszközeink a fejlesztésre – tudtuk meg a kamarai elnöktől.

Az érdekképviselet szerint az is nagy segítség, hogy Győrben az önkormányzat valamennyi háziorvosi praxis után kifizeti a rendelők havi rezsiköltségét, ami évi 50 millió forintot jelent.

Bakács László

likeold
a fb oldalunkat