Győr+
2011.08.16. 07:54

Győri nő zuhant ki a vonatból – A rendőrség még nyomoz

Még vizsgálják a hatóságok a múlt hétfői vonatbalesetet, amikor egy győri tanárnő Tatánál kizuhant a száguldó vonatból, és a kórházban belehalt sérüléseibe. Olyan vonaton utazott, ahol a vonatajtók távvezérléssel záródnak, menet közben nem lehet kinyitni őket - elméletben, mert a gyakorlatban mégis előfordul, hogy kinyílnak - számolt be az RTL Klub híradója.

A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központban tanított csaknem húsz évig az az 50 éves asszony, aki múlt hétfőn zuhant ki a vonatból.

A vonatnak, amin a tanárnő is utazott, távvezérelt az ajtaja és elméletben menet közben nem nyílhatnak ki.

„Mosdóba szeretett volna kimenni a szerelvényen, és teljesen tisztázatlan eddig a körülmény arra vonatkozóan, hogy hogyan nyílhatott ki az ajtó” – mondta Hablicsek Nikoletta rendőrőrnagy a csatornának.

Ugyanilyen volt az a vonat is, aminek egy májusi panaszkönyvi bejegyzés szerint háromszor is kivágódott menet közben az ajtaja, és valószínűleg az is, amelyből másfél éve vagy kiesett vagy kiugrott egy fiatal győri lány, aki meghalt a síneken.

A MÁV szerint a vonatajtók nem nyílhatnak ki menet közben. Indulásnál a jegyvizsgáló kulccsal lezárja az összes ajtót, az utolsót ő csukja be. „Miután elérte a vonat az 5 kilométer per órás sebességet, akkor kattan a reteszzár, innentől kezdve nem lehet ezeket az ajtókat kinyitni” – mondta Szabó Anett.

Az ajtót menet közben csak akkor lehet kinyitni, ha valaki meghúzza a vésznyitót. Ezért, ha nincs rá ok, pénzbírság jár. Ezen kívül csak akkor nyílhat ki az ajtó, ha váratlanul romlik el valami, például a retesz, vagy elektromos hiba miatt- közölte az RTL Klub híradója.