Hirdetés
Győr+
2012.05.06. 08:00

Győri lett az országos babakészítési verseny egyik győztese

Győrben maradt a 16. Babakiállítás és Országos Babakészítési Verseny egyik kategóriájának első helyezése. Mondhatjuk, hogy hazakerült az elismerés, ugyanis a kezdetektől fogva a kisalföldi megyeszékhely ad otthont a rangos megmérettetésnek. Molnár Eszter „Emil” nevű babája a reborn csecsemő babák között szerezte meg a legjobbnak járó díjat.

Hirdetés

Molnár Eszter 2004 óta él Győrben, itt ismerkedett meg a művészien készített babák seregszemléjével. Azt mondja, a babakiállításon szinte beleszeretett a reborn, valósághű babákba. „Először azt hittem, hogy csak külföldön készítenek ilyen babákat, de miután beleástam magam a témába, megtudtam, hogy hazánkban is van e nem mindennapi hobbinak élő babakészítő” – meséli.

Molnár Eszter 2009-ben vásárolta meg az első dekorációs babáját, ami – mint kiderült – idehaza készült.

Hirdetés

Az alkotója vállalta, hogy megtanítja Esztert az alapokra, aki aztán maga is fejlesztette tudását, majd Németországból mind több babakészítési kelléket rendelt. A test tömőanyagán kívül szinte mindent külföldről szerzett be, ugyanis idehaza még nincs nagy hagyománya a babakészítésnek, főleg a rebornozásnak. Ahhoz a technikához, amit Eszter is űz, a baba fejet és végtagokat meg kell vásárolni, otthoni körülmények között ez a speciális vinyl alap nem állítható elő. A rebornozás az 1980–90 es években indult: néhány babakészítő mester egy-két realisztikus babákat készítő gyár babáiról lemosta a gyári festést, majd az emberi bőrhöz hasonlóra megpróbálták újrafesteni azokat. Később ehhez a módszerhez szobrászok és iparművészek kezdtek megszólalásig élethű csecsemőketformázni. Molnár Eszter azt mondja, munka mellett egy baba elkészítése hónapokig is eltarthat.

A még festetlen, eredetileg narancsos, barnás színű műanyag több festékréteg után kezd a valódi bőr színéhez hasonlítani. Erre jönnek még az erek, az árnyékok, a bőrpír; a körmök a munka végén lakkos réteget kapnak. Eszter olyan festékkel dolgozik, amit melegítéssel fixál, hogy időtálló legyen. A megfestett babára ezután szálanként beülteti a moherből készült hajat, majd az egyes részekből összeállítja a babát. Minden alkotás teljesen egyedi darab, nincs a világon két egyforma. Eszter büszke a versenyen elért eredményére, azt mondja: „ez megerősít abban, hogy érdemes e nem kis időráfordítást igénylő hobbival foglalkoznom.”

„Körülbelül tíz babám van otthon. Először úgy gondoltam, soha nem válok meg tőlük, mivel rengeteg munka van az elkészítésükben, de rá kellett jönnöm, hogy tárolókapacitásunk véges. Ha elkerül egy baba otthonról, helyére készíthetek egy másikat” – mondja Molnár Eszter.

Szigethy Teodóra

Fotó: Sz. T.

likeold
a fb oldalunkat