Győr+
2011.08.15. 14:46

Győri közétkeztetés: egészségesebb lehet, drágább nem

A közétkeztetés kínálatának átalakítására adott ki ajánlást az országos tiszti főorvos. Az intézkedést azért kellett meghozni, hogy a hatályukat vesztő jogszabályok mellett legyen viszonyítási alap a szakmai ellenőrzésekhez.

Az ajánlás sürgeti a változatos étkeztetést is, a színes menüsorokat, amitől a szakemberek azt remélik, hogy ezt az igényt a gyerekek is hazaviszik majd.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos lapunknak elmondta, az ajánlás – amelyből hamarosan már szankciókat is tartalmazó jogszabály lesz – azt célozza, hogy az egészségesebb étkeztetés nyomán kevesebb legyen a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedés ebben a korosztályban.

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy zavaros normarendszer mellett a korábbi, augusztusban hatályát vesztő jogszabály nem határozta meg például külön, hogy az egészségügyi intézményekben lévő ápoltaknak mekkora az energiaszükségletük. Így fordulhatott elő, hogy ott gyakran kapott valaki tejfölt vacsorára, a bölcsődékben, óvodákban pedig tízóraira cukrozott szörpöt adtak a gyerekeknek.

Az ajánlás persze elsősorban az egészséges étrendet veszi figyelembe, a pénztárcát kevésbé. A közétkeztetést ellátó vállalkozások, és az intézményfenntartó önkormányzatok szerint akár 50 százalékos nyersanyag ár-emelésre is szükség lehet a jövőben, ha az új elképzelések lennének érvényesek az étrend összeállításakor. Az ÁNTSZ honlapján megjelent munkaanyag meghatározza, hogy mennyi húst fogyasszon egy óvodás, egy általános és egy középiskolás korú gyermek a menzai étkeztetés során, szabályozza az ételek só-, cukor- és zsírtartalmának mértékét, az intézményi élelmezésvezető számára pedig előírja, hogy készítsen étlapot, feltüntetve azon az egyes ételek energia-, fehérje- és szénhidráttartalmát. Az ajánlás célja, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen.

Augusztustól nem ajánlott használni a közétkeztetésben a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöket. Paller Judit tiszti főorvos a kerülendő élelmiszerek körébe sorolta a leveskockát, a sót tartalmazó ételízesítőt, a 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst, és a 20% feletti zsírtartalmú húskészítményt. Az ettől eltérő hústermékek fejadagját azonban megemelnék.

„Tíz napból hatszor kell húst adni, egyszer halat, egyszer belsőséget, ami csak máj lehet, kétszer pedig húskészítményt, tehát virslit vagy mondjuk főzőkolbászt. A mi konyhánk 258 forintból hoz ki egy ebédet, a ráfordított költség 70 százalékát a hús adja. Az elképzelt nyersanyagnormákkal a mostani árakon nem lehet teljesíteni. Például a jelenlegi óvodai étkezésnél egy 3–6 éves gyereknek 5 dkg húst kell adni, az ajánlásban pedig 9–10 dkg szerepel egy ételre. Meg se tudja enni a gyerek. Az ajánlás másik része a tejről szól, a 3 deciliter tejet én egy kicsit sokallom, mert a 2 deci egy óvodás gyereknek bőven elég” – mondta Patonai László, a győri Ördögkonyha Kft. ügyvezetője.

Iskolaszünetben is több száz óvodásra és szociális otthonban lakó, idős emberre főznek a győri városháza konyháján. Ottjártunkkor éppen zellerleves és brassói volt a menü.

„Ebben például van 10 dkg hús, 30 dkg krumpli, a zellerrel és a savanyúsággal kijön ennyiből. Ezeken nem kellene változtatni, de ha ezt a húsadagot megemeljük 14 százalékkal, ami elő van írva az állásfoglalásban, akkor emelni kell a nyersanyagnormákon is, mert még egyszer mondom, nem tudunk 258 forintból kijönni” – így Patonai László.

A tiszti főorvos ajánlása szerint italként kizárólag ivóvíz és tej adható, valamint kakaó és tea, hozzáadott cukor nélkül.

„A gyermekeknek teafőzéséhez két dekagramm cukrot töltünk ki egy adagra, most ez a jogszabály szerint 0-tól 7 grammra változhat, tehát nem kerül bele annyi cukor, és inkább fekete vagy zöld teaként fogják meginni. A kakaót vagy instant állapotban kell adnunk, ami eleve tartalmaz cukrot, vagy hozzáadott cukor nélkül kell elkészíteni” – szól a kalkuláció.

A közétkeztetést végző cég szerint az ajánlás betartásához jelentős nyersanyagköltség-emelést kell végrehajtani, amelyet az intézményfenntartóknak kellene állniuk.

„A sokkal több gyümölcs, a sokkal több zöldség, a sokkal több fehérje, hal és egyebek hozzátartoznak az ajánlás szerinti egészséges étrendhez és táplálkozáshoz, de ezek számításaink szerint körülbelül 50 százalékkal megemelnék az étkezési költséget” – mondta dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

A győri önkormányzat 15 ezernél is több óvodás, diák, valamint idős ellátott étkeztetését biztosítja. Csak az oktatási intézményeknél ez az összeg az állami normatívával együtt eléri az évi 621 millió forintot. Ezt egészítik ki a szülők befizetései.

„Már egy havi 150–200 forintos emelés is nagyon nehéz a szülőknek, tehát ezért csak áremeléssel, és a szülőkre hárított költségekkel ez a változtatás nem fog menni. Úgy fog menni, ha mi a saját zsebünkbe nyúlunk, de egyelőre az önkormányzat sem dúskál a tartalékokban. Egyetértünk azzal, hogy a közétkeztetésben résztvevők egészségesebb, jobb minőségű élelmiszerhez jussanak, de a pluszköltségeket valakinek meg kell fizetni” – tette hozzá Somogyi Tivadar.

A városi közétkeztetésben idén 6%-kal emelték a nyersanyag-beszerzési költségeket, és az alpolgármester szerint az infláció mértékénél nagyobb arányban a jövőben sem fogják tudni növelni állami segítségnyújtás nélkül.

Bakács László