Hirdetés

Győri gyöngyszemek : Legenda a pálya mindkét oldalán

Győr+
2012.04.24. 09:42

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Városunk egyik legendás személyisége Palotai Károly, aki két hivatással is világhírűvé vált, hiszen nem csak kitűnő labdarúgó, olimpiai bajnok, de a világ egyik legjobb játékvezetője is volt. Ha hozzátesszük, hogy sportvezetőként is jelentős tisztségeket töltött be, beláthatjuk, egy roppant izgalmas pályafutás áll mögötte.

Hirdetés

Palotai Károly 1935 szeptember 11-én Békéscsabán született, itt kezdte a labdarúgást. 1955-56 között, majd egy freiburgi kitérő után 1959-67. között volt az ETO játékosa. 1955 és 1967 között 171 bajnoki mérkőzésen 45 gólt szerzett. Ez az időszak a győri együttes első aranykora, hiszen az ETO első ízben 1963-ban lett bajnok, ráadásul Palotaival sorozatban háromszor, 1965-ben, ’66-ban és ’67-ben is Magyar Népköztársasági Kupát nyert a Győr.

Az 1964-es csapat:

Álló sor, balról: Hidegkuti Nándor edző, Szániel János, Palotai Károly, Tóth László, Orbán Árpád, Máté János, Tamás László.

Guggoló sor: Keglovich László, Győrfi László, Morvay Lajos, Povázsay László, Korsós István.

A labdarúgó részese volt az ETO története legnagyobb sikerének, hiszen a bajnoki győzelem után a csapat a Bajnokcsapatok Európa Kupájában indulhatott, ahol egészen az elődöntőig menetelt. Ebben az időben egyébként a zöld-fehérek edzője nem kisebb név, mint Hidegkuti Nándor volt.

A győriek az elődöntőig nem találtak legyőzőre, végül a világhírű, akkoriban a mostaninál is erősebb Benfica jelentette a végállomást. A portugálok egyébként meg is nyerték a BEK-et, soraiban a legendás Eusébio da Silva-val. Az ETO teljesítményét a mai napig egyetlen magyar csapatnak sem sikerült túlszárnyalnia.

Palotai a válogatottban is meghatározó játékos volt, a tokiói olimpián a magyar csapat kapitányaként olimpiai bajnok lett. A döntőben sérülés miatt nem játszhatott, így neki nem adták át az aranyérmet. Népszerűségét mutatja, hogy a hazatérő focista a szurkolóktól kapott medált.

Labdarúgó karriere után egy újabb jelentős pályafutás kezdődött, hiszen Palotai játékvezetőként is a legjobbak közé küzdötte magát. A hazai élvonalban 215, a nemzetközi porondon 143 mérkőzést vezetett. Három olimpián és három világbajnokságon fújta a sípot, vezetett BEK, KEK, UEFA-kupa és Szuperkupa döntőt is.

Sportvezetőként a Győr-Sopron megyei Sportigazgatóság helyettes vezetője, a FIFA és az UEFA játékos-ellenőre volt. Többek között szerepet vállalt a Magyar Olimpiai Bizottságban, 1990-től 1998-ig a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi tagja.

Palotai Károly tehát egymaga híres labdarúgó, játékvezető és sportdiplomata volt, ami három különböző ember becsületére is szolgálna, ő azonban egy személyben érte el mindezt, közben öregbítette a város hírnevét. Nem véletlen hát, hogy 2012. március 15-én Győr Díszpolgára címmel ismerték el munkásságát. A díj átadásakor a legendás sportoló meghatottan vallott Győrhöz való kötődéséről, és tanúságot tett arról, hogy szeretett városának légköre nagy teljesítményre sarkallja az alkotni vágyókat.

Papp Zsolt György

Fotó: elsoosztaly.hu, eto.hu, O. Jakócs Péter

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Győri gyöngyszemek : A vasminiszter

Győri gyöngyszemek- Egy valódi nevelő

Győri gyöngyszemek: Aki a városnak házat adott

Győri gyöngyszemek : A haza bölcse

Győri gyöngyszemek: A magyarul írott szó ünnepe

Győri gyöngyszemek: A szabadságért

Győri gyöngyszemek: Az első tornaóra

Győri gyöngyszemek: Fejjel magasabb mindenkinél

Győri gyöngyszemek: Gyógyító győri találmányok

Győri gyöngyszemek : A magyar nyelvért Győrből

likeold
a fb oldalunkat