Hirdetés

Győri gyöngyszemek: Kerámiacsodák Győrből

Győr+
2012.05.08. 17:40

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Kovács Margit a kerámiaművészet egyik legnagyobb alakja, akinek az állandó kiállítását ma is megtekinthetjük városunkban.

Hirdetés

Kovács Margit 1902-ben született Győrben, itt is kezdte tanulmányait, majd a fővárosban, később Bécsben leste el a fortélyokat. Grafikusnak készült, mellette a porcelánfestéssel is foglalkozott.

A szobrászművészettel Németországban került közelebbi kapcsolatba, majd Budapesten telepedett le. Több külföldi díj után a legnagyobb hazai kitüntetést is megkapta, 1948-ban elsők között vehette át a Kossuth-díjat.

Művei bejárták Európát, alkotásait megismerte többek között az olasz, az angol, a francia közvélemény, Brüsszelben a világkiállítás nagydíját is elnyerte. Művészetét itthon is nagyra becsülték, a Kossuth-díj után az érdemes és a kiváló művész címet is megkapta.

A győri múzeumi képtár az ő kiállításával nyitott 1971-ben. Ebben az évben avatta Győr díszpolgárává. Ezt a címet később egyébként Szentendrétől is megkapta. Ez a két város, ahol a művésznek állandó kiállítása nyílt. Kovács Margit 1977-ben hunyt el, nevét utca és iskola is viseli városunkban.

Alkotásainak középpontjában az ember áll néhol humoros, néhol groteszk, vagy drámai ábrázolásmódban.

Állandó kiállítása a Kreszta-házban található. A Gutenberg téri, gyönyörű barokk Frigyláda-szoborral és a Jedlik Ányos találmányát bemutató szódás szökőkúttal szemben található a klasszicista stílusban helyreállított Kreszta-ház, mely nevét a századfordulón itt működött fűszer-és vegyeskereskedés tulajdonosáról kapta.

A tetőterében 1974-ben rendezték be a tárlatot, amelyet b1982-ben tovább bővítettek. Az alkotások egy része a művész ajándékaként került a város tulajdonába, más része a szentendrei Kovács Margit Gyűjtemény letéti anyaga.

A Kovács Margit iskola nevéhez hűen gondozza a képzőművészeti tehetségeket, s 2011-ben a Kovács Margit Általános Művelődési Központ, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kollektívája Győr város kulturális életében végzett több évtizedes művészeti tevékenységének elismeréséül Győr Művészetéért díjat kapott.

A Győri gyöngyszemek című sorozatunk eddig megjelent részeit ITT olvashatja.

Papp Zsolt

Fotó: Kovács Margit iskola honlapja,O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat