Hirdetés

Győri gyöngyszemek- Egy valódi nevelő

Győr+
2012.02.22. 09:47

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Rónay Jácint János nem csak egyházi személy volt, de tanár, természettudós és író is, többek között Mária Valéria nevelője.

Hirdetés

Rónay Jácint

Fotó: Wikipédia


Rónay Jácint Leitzinger néven 1814-ben született, 1831-ben lépett be a bencés rendbe Pannonhalmán. Az évek során Győrben is tanult, később pedig már maga is tanított a Győri Líceumban, és írásait a győri Hazánk című lapban publikálta. Tanulmányai révén az MTA levelező tagjává is beválasztották.

Az 1848-as forradalom szele őt is utolérte, és beállt a győri nemzetőrségbe, mint tábori pap. Még ebben az évben egyházi főszónok lett Győrben. Beszédeiben a szabadságharc mellett lelkesített, így hamarosan menekülnie is kellett, s 16 év emigráció következett. Londonban töltött évei során több lapban is publikált, és újra tanítással foglalkozott, diákjai voltak többek között Kossuth fiai is. Ezekben az években Victor Hugoval is személyes kapcsolatot ápolt. Az emigráció ideje alatt írta meg a fajkeletkezésről szóló művét, ami tulajdonképpen a Darwinizmus ismertetése volt.

1866-ban tért haza, Pannonhalmára, és hamarosan Győr vármegye péri választókerületének országgyűlési képviselője lett. 1867-től az MTA rendes tagja, 1871-től a Vallás és Közoktatási Minisztérium osztálytanácsosa.

Az országgyűlés őt ajánlotta Rudolf trónörökös nevelőjének, később pedig Mária Valéria főhercegnő tanításával is megbízta az udvar. 1872-től pozsonyi nagyprépost 73-tól pedig címzetes szkodári püspök lett. Rónay látta el a haldokló Deák Ferencet a betegek szentségével. Emlékirata korának hiteles forrása. Rónay Jácint 1889-ben Pozsonyban hunyt el.

Nevét Győrött, Révfalu városrészben utca viseli.

Rónay Jácint utca

Rónay Jácint utca

Fotó: O. Jakócs Péter

A Rónay Jácint utcában található a Tulipános iskola, amely a városrész egyik nevezetessége, Győr egy újabb gyöngyszeme. A Lechner Jenő tervezte, több mint száz éves épület 1910-ben készült el szecessziós stílusban, homlokzatát tulipános díszítések ékesítik. Az iskola a magyar szecesszió népies irányzatának kiemelkedő vidéki alkotása, a stílus egyetlen győri emléke, amely 1985 óta műemléki védelem alatt áll.

Tulipános iskola

Fotó: http://www.tulipanos-gyor.sulinet.hu

Mai szemmel már furcsának hat az utcafront felőli két kapu feletti felirat. Az egyik bejárat felett a „lányok”, míg a másik felett a „fiúk” szó áll, amely arra utal, hogy egykor a lányok és a fiúk elkülönülten, külön osztályokban tanultak.

Szintén az utca nevezetessége a Kossuth híd lábánál található Nepomuki Szent János szobor, akit a városrész lakói védőszentjükként tisztelnek.

Papp Zsolt György

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Győri gyöngyszemek : A vasminiszter

likeold
a fb oldalunkat