Hirdetés

Győri gyöngyszemek: A szabadságért

Győr+
2012.03.21. 11:09

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Földes Gábor győri színész és rendező volt, aki nem csak a színpadon alakított hőst, valójában is az volt. Az 1956-os forradalom egyik mártírja, a forradalmi események egyik alakítója, a színházi élet újraindítója.

Hirdetés

Földes Gábor 1923-ban született, a keszthelyi Premontrei Gimnáziumban érettségizett, majd a Színművészeti Főiskolát is elvégezte. Belépett az MKP-be és a Magyar Néphadsereg Színházának tagja lett. Ezután Győrbe került, a Kisfaludy Színház rendezőjeként, majd főrendezőjeként dolgozott.

(Fotó: hetek.hu)

A színház mellett politikai szerepet is vállalt, 1953-ban a Nagy Imre féle reformpolitikai irányvonalhoz csatlakozott, 1956-ban részt vett Rajk László temetésén és a Petőfi Kör vitáiba is belefolyt. Az itt tapasztaltak hatására 1956. október 23-án megalakította társaival a győri Petőfi Kört. A forradalom kezdetén több színésztársával csatlakozott, beszédében Magyarország szuverenitásának helyreállítását követelte. A felvonulásnak a tömegbe lövetés vetett véget.

Részt vett a Győri Nemzeti Tanács létrehozásában és az értelmiségi bizottság elnöke lett. Szigethy Attila megbízásából Mosonmagyaróváron próbálta megakadályozni a további vérontást. Október 27-től a győri rádió politikai ellenőrzését is ő végezte, a dunántúli ellenkormány terve helyett a Nagy Imre melletti kiállást szorgalmazta.

A forradalom leverése után mindent elkövetett, hogy az eszmét ébren tartsa. Az ő érdeme volt, hogy a magyar színházak közül a Kisfaludy Színház volt az első, ahol újraindultak az előadások. A rendezésében decemberben a Bánk Bánt mutatták be a győri közönség előtt.

1957 tavaszán perbe fogták, június 10-én halálra ítélték. A hazai színházi élet több tagja is megpróbált közbenjárni érte, de a kegyelmi kérvényt elutasították, és 1958. január 15-én kivégezték.

Földes Gáborról Győrben utcát neveztek el, ahogy Szigethy Attiláról, Tihanyi Árpádról és Török Istvánról is. Ők és társaik a hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot, életüket is feláldozva álltak ki a magyar szabadságért. A mi kötelességünk pedig, hogy emléküket megőrizzük, bátorságukat, a haza melletti kiállásukat pedig példaként állítsuk az utókor számára.

Papp Zsolt György

Fotó: O. Jakócs Péter

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Győri gyöngyszemek : A vasminiszter

Győri gyöngyszemek- Egy valódi nevelő

Győri gyöngyszemek: Aki a városnak házat adott

Győri gyöngyszemek : A haza bölcse

Győri gyöngyszemek: A magyarul írott szó ünnepe

likeold
a fb oldalunkat