Hirdetés

Győri gyöngyszemek: A magyarul írott szó ünnepe

Győr+
2012.03.13. 08:51

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Rát(h) Mátyás (egyes források szerint h-val, mások szerint h-nélkül) nevéhez fűződik az első magyar nyelvű hírlap kiadása. A Magyar Hírmondó éppen ezért a hazai sajtótörténet egyik jelentős mérföldköve, ami szerkesztője révén városunkhoz is kötődik.

Hirdetés

(Fotó: radnotitarsasag.hu)

Rát(h) Mátyás 1749-ben született Győrben, iskoláit is itt kezdte. Magyarországi és erdélyi utazásai után a göttingeni egyetemen tanult, majd Pozsonyban telepedett le. 1780 január 1-jén itt indította el a Magyar Hírmondót, amely végre nem csak magyaroknak, de magyarul is íródott.

(Fotó: wikipédia)

1783-ban szülővárosa hazahívta, az újraszerveződő győri gyülekezet lelkészének kérték fel. A Rába-parti területen felépült az evangélikus templom, amelyet 1785 adventjének első vasárnapján szenteltek fel. Győri lelkészi feladatait 1786-ig látta el, majd visszatért Pozsonyba, ahol ismét írói munkásságára koncentrált.

1789-től újra győri lelkészként tevékenykedett, 1791-ben a pesti zsinaton jegyzői teendőket látott el. Ráth Mátyás 1810-ben hunyt el, Győrben, a köztemető IX. parcellájában nyugszik.

Nevét tér őrzi Újvárosban. Alakja a győri újságírók számára kiemelt jelentőségű, ami nem csoda, hiszen városunk egyik kiemelkedő személyisége, az első magyar nyelvű újság szerkesztője.

Március 15-én nem csak az 1848-as forradalomra emlékezünk, de ekkor ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját is. Ebből az alkalomból a város újságírói minden évben közösen koszorúzzák meg Rát(h) Mátyás emléktábláját.

Március 15. az egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünk, amikor a ’48-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. Ez a nap városunk életében is piros betűs ünnep, hiszen évről-évre nagyszabású rendezvényeket szervez az önkormányzat.

A délelőtt folyamán koszorúzási ünnepséggel, a díszalegység felvonulásával emlékezik a város lakossága, délben pedig díszközgyűlés kezdődik a Richter teremben, ahol a díszpolgári és Pro Urbe Győr díjak mellett a sajtónapi kitüntetéseket is átadják.

Néhány éve az is hagyománnyá vált, hogy március 15. estéjén egy nagyszabású zenés, táncos produkciót mutatnak be a Városháza előtt. Ez a program nem csak a forradalmi megemlékezések csúcspontja, hanem a színes és izgalmas Tavaszi Fesztivál nyitánya is. Az idén „A költő visszatér” című rockoperát láthatják az ünneplők Varga Miklós főszereplésével.

A március 15-i programok tehát méltán tartoznak városunk gyöngyszemei közé.

Papp Zsolt György

Fotó: O.Jakócs Péter

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Győri gyöngyszemek : A vasminiszter

Győri gyöngyszemek- Egy valódi nevelő

Győri gyöngyszemek: Aki a városnak házat adott

Győri gyöngyszemek : A haza bölcse

likeold
a fb oldalunkat