Hirdetés
Győr+
2012.02.09. 09:23

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

A győri hős

Pálffy Miklós hadvezér a „győri hős” néven vonult be a történelembe. A családban nagy hagyománya volt a török elleni katonai szolgálatnak. Miklós 1552-ben született, és 15 évet töltött el a bécsi udvarban. Később Komárom-megye főispánja, majd Komárom várának főkapitánya lett. 1595-től a Dunán inneni részek országos kapitányává nevezték ki. Vitézsége, műveltsége és hazaszeretete mellett vallásos jelleme is kiemelkedő volt.

Pálffy gróf a török ellen közel harminc alkalommal szállt harcba. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb diadala éppen a győri volt, amivel kiérdemelte a „győri hős” megnevezést.

A győri vár négy éve nyögte a török megszállást, amikor Pálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf vezetésével 1598 március 28-án megkezdődött a vár visszafoglalása. A leleményes magyarok töröknek öltöztek, és az éj leple alatt közelítettek a vár felé. Akik megkérdezték őket, azoknak törökül válaszoltak, hogy élelmiszer-utánpótlást hoztak. A figyelem elterelése mellett a Fehérvári-kapura petárdákat szereltek, amelyek felrobbantották a kaput, és a sereg benyomult a várba.

A magyar hadak fényes győzelmet arattak a török felett, melynek híre bejárta Európát. Számos nagyvárosban ünnepelték a jeles eseményt, sok helyen hálaadó szentmisét is tartottak.

Ehhez a csatához kapcsolódik Győr egyik legismertebb legendája, a Vaskakas legenda is. A monda szerint a törökök bevonulásukkor cinikusan jelentették ki, hogy Győr akkor lesz újra keresztény-magyar kézen, ha majd a széljelző kakas kukorékolni kezd, és az alatta lévő török félhold teliholddá változik.

A közkedvelt történet szerint egy bátor magyar vitéz felmászott a vaskakas mögé, és trombitálni kezdett. A babonás törökök azt hitték, valóban megszólalt a vaskakas, ráadásul a felkelő nap sugaraiban a kakas alatti félhold teliholdnak látszott, ezért aztán hanyatt-homlok menekülni kezdtek.

A valóságban persze nem ez a kedves történet, hanem Pálffy vezér bátor katonái játszották a főszerepet a vár visszafoglalásában.

A két hős katona Pálffy Miklós és Schwarzenberg Adolf emlékét az emlékszobor, míg a legendáét a vaskakasos szökőkút őrzi. A legendához kapcsolódik a Négy Évszak Fesztivál egyik kiemelkedő rendezvénye, a nyári Vaskakas Ünnepi Játékok, amelyen amellett, hogy látványos és játékos formában idézik meg a török kort, színvonalas előadásokat is tartanak egy igazán különleges rendezvényhelyszínen, a Rába parti víziszínpadon.

Papp Zsolt György

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Hirdetés