Hirdetés

Győri gyöngyszemek- A győri barokk atyja

Győr+
2012.05.22. 13:03

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Hirdetés

Zichy Ferenc győri püspök a mai káptalandombi szakrális műemlék-együttes kialakításának egyik legfontosabb alakja. Nem csoda hát, hogy a most nyíló egyházi Látogatóközpont is az ő nevét viseli.

Hirdetés

Zichy Ferenc 1701-ben született Győrött, itt is töltötte gyermekéveit, majd Pozsonyban, Olmützben és Bécsben tanult. 1724-ben pappá szentelték, első miséjén a király is jelen volt. 1743-ban lett győri püspök. A Püspökvár a katonaság állomáshelye volt, ezt Zichy Ferenc vásárolta vissza az egyház számára. A várat nem csak visszaszerezte, de rendbe is hozatta, nem véletlen hát, hogy a tornyán ma is látható a Zichy-címer.

Nem csak a káptalandombi épületek, de az egyházmegye templomainak több mint fele az ő idejében épült, vagy ekkor újították fel. 1763-ban a Székesegyház restaurálását is megkezdték, illetve ekkor került ide számos, ma is látható szakrális kincsünk. Többek között ekkor készült el a Mária oltár, az orgona, az északi és déli vörös márvány kapuzat is. Mária Terézia ajándéka, a trónus ma is látható a Bazilikában. A gyönyörű kincseket még sokáig lehetne sorolni, amelyek az ő nevéhez köthetők, és amelyekből egyébként nem csak a nagytemplomban, de az Egyházmegyei Könyvtár és Kincstárban is láthatunk szép darabokat. A múzeumban egyébként külön vitrint szenteltek ezeknek az ereklyéknek.

Zichy elkötelezettségét mutatja, hogy nem csupán püspöki jövedelmét, de családi vagyonából is mintegy 600 ezer forintot egyházi célokra költött. Működése alatt több új plébánia is alakult, s ő telepítette le a kamillánusokat Győr-Nádorvárosba.

A püspök nem csak az egyházi építkezés nagy alakja, de az irodalmi és zenei élet kiemelkedő támogatója volt, ezért méltán kapta a „győri barokk atyja” jelzőt. 1783-ban hunyt el, a székesegyházi kegyoltár alatt nyugszik.

Életművét megismerve nem meglepő, hogy a május 22-én megnyíló egyházmegyei turisztikai centrum is az ő nevét viseli. A Zichy Ferenc Látogatóközpont a Káptalandomb értékeit mutatja be. Ennek központi épülete a Káptalan-ház (Káptalandomb 11.). A Székesegyházban nyílik a Bazilika-múzeum, a Püspökvár tornya pedig látogatható kiállítótérré és kilátóvá alakul. Fontos helyszín az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, valamint a megújuló Apor-kiállítás is.

A Lébény-Győr-Káptalandomb komplex turisztikai attrakciófejlesztése című Európai Uniós pályázat révén megvalósult fejlesztés során alakították ki a Múzeumházat a Bécsi kapu téren, a Káptalandomb feljáratánál, ahol a múlt értékei mellett a kortárs művészetek is helyet kapnak. A projekt érinti a lébényi plébániát is, ahol a Szent Jakab római katolikus templom homlokzata újult meg, és egy zarándokházat is kialakítottak.

A győri Káptalandombon olyan szakrális értékeket találunk, mint Szent László hermája és a koponyacsont alapján készült arcmása, a Könnyező Szűzanya kép, vagy Apor Vilmos síremléke, mint városunk egy-egy csodás gyöngyszeme.

A káptalandombi fejlesztésről részletesen itt olvashat.

Papp Zsolt György

Fotó: wikipedia, Marcali Gábor, O. Jakócs Péter

A Győri gyöngyszemek című sorozatunk eddig megjelent részeit ITT olvashatja.

likeold
a fb oldalunkat