Hirdetés
Győr+
2011.11.05. 14:12

Győri diszkómustra: volt, ahol ötmillió forintot költöttek a szórakozóhely biztonságára

A budapesti West Balkánban történt, és három fiatal lány halálával végződő januári tragikus diszkóbaleset óta is folyamatosak az ellenőrzések a hazai szórakozóhelyeken. Márciusban kormányrendelet született, amely a táncos, zenés rendezvények helyszíneinek biztonságosabbá tételét szabályozza.

Hirdetés

Ennek értelmében június közepétől csak olyan esetben lehet ilyen eseményt szervezni, ahol rendelkeznek rendezvénytartási engedéllyel, ezt a helyi jegyző állítja ki. Szabadtéri rendezvényeknél akkor kell az engedély, ha a várható létszám az ezer főt meghaladja.

Hirdetés

Jóllehet a vidéki nagyvárosok szórakozóhelyei első ránézésre békésebbnek tűnnek, mint a budapestiek, balesetveszélyes helyzetek minden diszkóban megtörténhetnek, nem beszélve a sajnálatosan előforduló erőszakos cselekményekről. Ha a körülmények összejátszanak, mindegy, hogy a fiatalok által megcélzott szórakozóhely éppen melyik városban található, zsúfoltan látogatott, vagy csak fél ház van, a veszély ott lebeg a zajos, táncoló, alkoholos állapotban lévő tinédzserek feje felett.

A döntéshozók ezért sem tehettek különbséget: a biztonsági előírások betartása azért fontos, mert minden körülmények között arra irányul, hogy a magukról sok esetben teljesen megfeledkező fiatalok testi épségét védje.

– A legnagyobb költséget az új rendszerben a tűzjelző készülékek kialakítása jelentette, végig, az egész épületben. Hőérzékelős kábelek vannak mindenhol, mert füst van a helyiségben. Kell az érzékelő, ráadásul az árvizek miatt is be kellett hálózni vezetékekkel az egész helyet – magyarázza Szarvas Zoltán, a győri Bahnhof üzemeltetője.

Az egyik leglátogatottabb szórakozóhely tulajdonosa több mint ötmillió forintot költött arra, hogy korszerűsítse a diszkó biztonsági berendezéseit. Csak a tűzjelzők kiépítése 1,7 millió forintjába került, de megvalósult az akadálymentesítés, a bejáratnál és a kijáratnál pedig pánikkapukat szereltek fel. A diszkópultban kiépített egység egyből lekapcsolja a zenét, ha jelez a tűzriasztó. Szarvas Zoltán úgy véli, bár ő az első győri diszkós, aki megfelel az új biztonsági előírásoknak, jobban megfizette a West Balkán-ügy árát, mint azok, akik a tragédiával végződő bulit szervezték.

– Most hallom, hogy talán a jövő héten kezdődik a per, de én úgy tudom, hogy az a társaság más néven máshol szervez bulikat, élik a világukat. Mi meg, a normális szórakozóhelyesek elég nagy összeggel megcsináltuk azt, ami már részben akkor is megvolt, amikor az eset történt – tette hozzá Szarvas Zoltán.

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt hónapokban 39 szórakozóhelyet ellenőriztek. Nyolc esetben helyszíni bírságot szabtak ki, hét diszkónál szabálysértési feljelentést tettek. Bezárni egyiket sem kellett.

– Súlyosabb hiányosság esetében éltek kollégáim a szabálysértési feljelentéssel, ilyen volt például, hogy az üzemeltetők nem tudták megoldani a menekülésre használt irányfények szünetmentes energiaellátását – tájékoztatott Farkas Szabolcsné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Az elmúlt években a győri szórakozóhelyek környezetében, így a Kálóczy téren fordultak elő erőszakos bűncselekmények: megvertek fiatalokat, elvették tőlük a kabátjukat, pénztárcájukat, mobiltelefonjaikat. A győri önkormányzat ezért arra is figyel, hogy a diszkók környékének közbiztonságán is javítson.

– Győrben a szórakozóhelyek belső biztonságának megteremtése mellett a külső biztonságra is nagy hangsúlyt fektetünk. Az önkormányzat minden évben olyan kültéri kamerarendszer finanszírozásával támogatja a rendőrséget, amelyeket a szórakozóhelyek környékén helyeznek fel, így kívülről is szemmel tudják kísérni, hogy mi történik a létesítmények körül – mondta el Domanyik Eszter, a városháza szóvivője.

A kamerák segítségével több vagyon elleni bűncselekmény és garázdaság elkövetőjét is sikerült már a rendőröknek kézre keríteni.

Bakács László

likeold
a fb oldalunkat