Győr+
2011.11.02. 15:50

Győri bankban buktak le a csaló hasonmások

Parókát is öltött egy jómódú szombathelyi vállalkozó nő hasonmása, mégis lebukott egy győri bankfiókban. Az elkövetőket ma ítélte el a bíróság.

Jól kitervelt trükkökkel emelt le nagy összegeket jómódú emberek számláiról az a kilenc tagú banda, amelyet szerdán ítélt el Tatabányán Széplaki László eljáró tanácsa. A vádat a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség képviselte.

A vádiratból és a bizonyítás során a bíróságon is kiderült: két budapesti felbujtó tippadók segítségével olyan embereket kutatott fel, akik nagy összeget tartottak a bankszámlájukon. Hasonmásokat kerestek – köztük két hajléktalant –, s százezer forintért rávették őket arra, hogy a bankban a számla tulajdonosának adják ki magukat, és a megadott számlára nagyobb összegeket utaljanak át.

Először egy budapesti hölgy pénzét akarták megkaparintani. Megszerezték a nő lakcímkártyáját és útlevelét. Megbízottjuk egy mobilcég képviselőjeként kereste fel lakásán a nőt azzal az ürüggyel, hogy ajándékcsomagot hozott tőlük. Az azonosításhoz elkérte az okmányokat, melyeket ellopott. A sértett értesítette a rendőrséget, de az iratokat pár nap múlva a postaládájában megtalálta.

Időközben azonban a hasonmás a papírokkal felkereste a bankot, ott igazolta magát, s 27 millió 600 ezer forintot átutalt a megadott számlára. Ugyanezen a napon 64 ezer eurót is hasonló módszerrel emeltek le a vállalkozó számlájáról.

Egy vállalkozó hölgy volt a második tranzakció sértettje is. Igazolványait hamis papírokra cserélték.

Tudták, hogy az átutalások konkrét teljesítése előtt bizonyos összeghatáron felül telefonon még felhívja a bank az ügyfelet. Gondoskodtak tehát arról is, hogy a nő telefonszáma náluk csörögjön ki. Mégpedig úgy, hogy a hasonmás az igazolványokkal bement a szolgáltatóhoz, bejelentette: ellopták a SIM kártyát, kérte, azt tiltsák le, s adjanak nekik újat ugyanarra a számra.

Ezt követően parókát öltött, felkeresett egy a győri bankot, ahol 120 millió forintra adott megbízást. A kézírást előtte begyakorolta.

A győri bankban azonban gyanúsnak találták, hogy a VIP-ügyfél korábbi szokásától eltérően ebben a fiókban intézi ügyeit. A nő ruházata sem volt túl elegáns, s azt sem tudta megmondani, mennyi pénz lehet a számláján. Így derült ki a csalás.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség kilenc vádlottat gyanúsított meg. A Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon valamennyi vádlottat bűnösnek találták.

A Győrben lebukott parókás hasonmás, az ügy első rendű vádlottja 2 év hat hónapi börtönt kapott. Az elcsalt pénznek bankszámlát nyitó másodrendű vádlottat egy év hat hónapos börtönbüntetésre ítélték, de annak a végrehajtását felfüggesztették. A felbujtóként elkövető két csaló egyikére négy év fegyházat, társára 6 év 8 hónapi börtönt szabtak ki.

Az ügyész három napos gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik fellebbeztek.

Az ítélet tehát nem jogerős.