Hirdetés
Győr+
2011.11.17. 10:26

Györgyike, drága gyermek VIDEÓVAL!

Szomory Dezső 1912-ben írt, Györgyike, drága gyermek című színművét mutatja be a Győri Nemzeti Színház társulata november 19-én a teátrum nagyszínpadán.

Hirdetés

Menczel Andrea élete első főszerepére készül. A győri közönség még nem ismerheti a 21 éves fővárosi lányt, aki ötödik osztályos kisdiákként döntötte el, hogy színész lesz. Földessy Margit drámastúdiójában tanulta a mesterséget, első kisebb szerepeit érettségi után, az Új Színházban kapta. Itt játszott a Virágoskert című darabban, később a Radnóti színpadán, az Oidipusz gyermekeiben tűnt fel. Az idei évad elején a Thália Színházban láthatta a budapesti közönség Paulo Coelho Tizenegy perc című regényének színpadi változatában. Györgyike szerepére Ács János rendező választotta ki Menczel Andreát, miután együtt dolgoztak a fővárosban. Andrea most Győr és Rákoskeresztúr között ingázik. Hétköznapokon próbál, nagy sétákon ismerkedik várossal, hétvégén meg hazautazik a családjához. Azt mondja, komoly fordulatot vett az élete, egyrészt a főszerep miatt, másrészt meg azért, mert először lakik külön a szüleitől. Nagy segítség, hogy színházi kollégái azonnal befogadták, igazi alkotóközösségbe csöppent. A város is gyönyörű, barátságos légkörrel, kedves emberekkel.

A színészlány úgy érzi, nehéz, de szép szerepet kapott, Györgyike, az ártatlan kis fruska a nézők szeme láttára érik igazi nővé. A történet szerint a semmi kis színinövendéket, Mikárék középső lányát meglátja a milliomos bécsi gyáros, s feleségül kéri. Györgyikét elsodorják az események, a bécsi rokonok, a váratlan luxus, a lehetőséget megragadó szegény szülők, akik az egyetlen lehetőséget látják lányuk házasságában.

Györgyike a diákszerelem, az ígéretes színészi pálya helyett a bécsi nagypolgári életet, a boldogtalan, de biztonságos jövőt választja. Áldozat vagy hirtelen felnőtt, önző nő? Hogyan lesz a szerelem élethazugság, a fiatalság tisztasága kompromisszumok áldozata? A kérdésekre a néző saját ízlése és hite szerint adhatja meg a választ.

A jelmezeket Gyarmathy Ágnes készítette, a díszlet Menczel Róbert munkája. Menczel Andrea partnere Csankó Zoltán, Sárközi József, Rupnik Károly, Töreky Zsuzsa, Szina Kinga és Bátyai Éva.

Földvári Gabriella

Kapcsolódó videónkat ITT nézheti meg!

Hirdetés