Hirdetés
Győr+
2012.02.19. 15:33

Győrből is érdemes kimenni: közvetlen közelről mutatják be Klimt korai falfestményeit Bécsben

Egyedülálló lehetőségként közvetlen közelről, tizenkét méteres magasságban csodálhatják meg Gustav Klimt néhány kevéssé ismert falfestményét egy bécsi múzeum látogatói.

Hirdetés

A festő életművének korai szakaszára jellemző alkotások a Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) lépcsőházát díszítik.

A különböző művészettörténeti korszakokat jelképező allegorikus alakok a központi csarnok emeleti boltívei között helyezkednek el, és rendes körülmények között a látogatók csak messziről vethetnek rájuk pillantást. A 2012-es Klimt-emlékév alkalmából azonban februártól májusig egy külön erre a célra készített emelvényről, közvetlen közelről is megtekinthetők a falfestmények.

Hirdetés

A boltívek közötti falszakaszok díszítésére 1890-ben kapott megbízást Gustav Klimt, öccse, Ernst Klimt, valamint barátjuk és pályatársuk, Franz Matsch. A mennyezetet Munkácsy Mihály alkotása, A reneszánsz apoteózisa díszíti.

Gustav Klimt, a bécsi szecesszió egyik kiemelkedő művésze 1862. július 14-én született a Bécs melletti Baumgartenben. Születésének 150. évfordulója alkalmából számos bécsi múzeumban látható idén a festőművész életművéhez kapcsolódó időszaki kiállítás.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat