Hirdetés
Győr+
2016.04.08. 16:45

Győrben ünnepelték a lengyel-magyar barátság napját

A lengyel-magyar barátság napjának tizedik évfordulójára és a hat éve tragikus körülmények között elhunyt Lech Kaczynskire, a Lengyel Köztársaság elnökére emlékeztek Győrben péntek délután a városházán.

Hirdetés

Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében elmondta, 2006-ban, Győrben avatták fel a magyar-lengyel barátság világszerte első köztéri emlékművet a Bem téren, amely nagyon fontos szimbolikus állomása volt a két nemzet kapcsolatának.

Hirdetés

Hiszen gyakran hangsúlyozzuk, hogy a lengyel és magyar nép egymás testvérei, az elmúlt évszázadokban rengeteg közös célt valósítottak meg együtt, amely különlegessé teszi a két ország kapcsolatát. Ez a barátság csak akkor tud fennmaradni, tovább erősödni, ha nap, mint nap teszünk érte – emelte ki az alpolgármester.

Kollár János, a győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, büszke arra, hogy amit tíz évvel ezelőtt elindítottak, az az eszme él, virágzik, és a jelképes tölgyfa szárba szökkent, egyre terebélyesedik.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy 2006. március 24-én avatta fel Sólyom László magyar és Lech Kaczynski lengyel államfő Győrben, a Bem téren a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét, amely két egymásba fonódó tölgyfa képében jeleníti meg a két nemzetet. Az elnöki találkozó alkalmából adták ki a Győri Nyilatkozatot. A barátság napját a két ország együttműködő önkormányzatai kezdeményezték, és mindkét parlament határozatot fogadott el, hogy március 23- a lengyel-magyar barátság napja legyen.

Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében Lech Kaczynskit idézte: “A magyarok és a lengyelek között kialakult erős kötelék egy olyan minőség, amelyet nem szabad veszni hagyni”, majd hozzátette:a kölcsönös évszázadok óta megszakítatlan barátságot az új körülmények között is folytatni kell.

 

A miniszterelnök-helyette rámutatott: “A lengyel-magyar barátságnak nemcsak az elmúlt ezer évben, hanem ma is vannak aktualitásai. A történelem során már kipróbált barátság kifejezi a magyar-lengyel testvéri kötődést és egységünket a közös érdekeink képviseletében, így a visegrádi négyek keretében való önvédelmi szolidaritásunkat migrációs ügyben, de azt is, hogy nem engedjük Brüsszel lengyel ellenes kettős mércéjét a lengyel kormánnyal és Lengyelországgal szemben“.

 

 

Semjén Zsolt beszédében felidézte Lech Kaczynski életét és 2010-ben bekövetkezett tragikus halálát, amikor a szmolenszki repülőtéren leszállás közben lezuhant az a repülőgép, amely őt, és a lengyel politikai elit több tagját szállította. A delegáció az oroszországi Katynba tartott, hogy fejet hajtson a 70 évvel korábban meggyilkolt több ezer lengyel katonatiszt emléke előtt. “Lech Kaczynski úgy halt meg, ahogy élt, hazáját szolgálva” – emlékeztetett Semjén Zsolt.

 

 

Piotr Naimski, a lengyel-magyar parlamenti csoport elnöke Jaroslaw Kaczynski levelét tolmácsolva elmondta: Lech Kaczynski nem csak hivatkozott a két nép közötti barátságra, hanem tett is érte, igyekezett ápolni és továbbfejleszteni azt, a kétoldali és a Visegrádi 4-ek szintjén is arra törekedett, hogy elmélyítse az együttműködést. Lech Kaczynski ideológiája közel állt minden magyar eber szívéhez: érdemes lengyelnek lenni, lengyelként élni.


A konferencián előadást tartott dr. Horváth János nagykövet, dr. Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, nagykövet, dr. Lagzi Gábor polonista, Zsille Gábor költő, műfordító, és Bana József a Győri Levéltár igazgatója.

Az esemény végén a Győri Nemzeti Színházban Lech Kaczynski emléktáblát avattak, amelyet Lebó Ferenc győri szobrászművész készített.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

 

likeold
a fb oldalunkat