Hirdetés
Győr+
2012.03.21. 13:49

Győrben ülésezik a Magyar-Bajor Vegyes Kormánybizottság

A bizottság 1991 óta mérvadó fóruma a magyar-bajor, illetve magyar-német kapcsolatoknak. A vegyes bizottság első alkalommal ülésezik vidéki városban, méghozzá Győrben.

Hirdetés

Az üléseket felváltva rendezik Bajorországban, illetve Magyarországon. 2012. március 22-23-án immár 17-ik alkalommal ül össze a vegyes bizottság, első alkalommal egy magyarországi vidéki városban, Győrben (legutóbb 2010 januárjában ülésezett Passauban).

Hirdetés

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a város intenzív gazdasági kapcsolatokat ápol a bajor tartománnyal, elsősorban az Audi révén. A gazdaságin kívül a társadalmi kapcsolatok is jelentősek, amely különösen igaz azóta, hogy Győr és Ingolstadt 2008-ban testvérvárosi megállapodást kötött egymással.

A vegyes kormánybizottság elnöki tisztét Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára tölti be, a másik oldalról pedig Gabriele Stauner a bajor kancellária hivatali vezetője a társelnök, akik az itt tartózkodásuk során kétoldali megbeszéléseket is folytatnak majd.

A vegyes bizottság keretei közt egyébként mintegy 90-100 projekt megvalósítása zajlik, amelyek öt fő téma köré csoportosulnak. Ezek a gazdaság és közlekedés, közigazgatás és igazságszolgáltatás, képzés – kultúra – tudomány, mezőgazdaság és erdőgazdaság, valamint a szociális ügyek, egészségügy és környezetvédelem.

A plenáris ülés csütörtökön délután négy órakor kezdődik a Városházán, amit a munkacsoportok ülései követnek. A vendégek az este folyamán a Mobilis Interaktív Kiállítási Központot is megtekintik. Pénteken délelőtt folytatódik az ülés, délután pedig az Audi beruházást tekintik meg a résztvevők.

A magyar-bajor kapcsolatok intenzitását jól mutatja, hogy a győri üléssel egy időben Orbán Viktor miniszterelnök Bajorországba látogat, ahol Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel és Markus Söder államminiszterrel is megbeszéléseket folytat.

Papp Zsolt

likeold
a fb oldalunkat