Hirdetés
Győr+
2012.05.17. 10:48

Győrben ülésezett a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága

Az ülés előtt Kara Ákos alelnök egy egyedülálló kezdeményezésről számolt be, amelynek révén 128 női dolgozó helyezkedhet el az Audi új járműgyárában.

Hirdetés

A Széchenyi István Egyetem szenátusi termében megtartott kihelyezett bizottsági ülés előtt Kara Ákos, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke kérdésünkre elmondta, kezdeményezésére az ülésen olyan napirendi pontok szerepelnek, amelyek kifejezetten érintik a győri gazdasági térséget.

Hirdetés

Ezek közül kiemelte a duális képzés kérdését. Mint mondta, az oktatásnak gyakorlatorientált irányba kell elmennie ahhoz, hogy a munkaerőpiac számára kész szakembereket tudjunk képezni. Azért is aktuális helyszín a témához Győr, hiszen a város a szakképzés átalakításával már korábban sokat tett a munkaerőpiaci igényeknek való megfelelés érdekében. Ugyanez igaz a város egyetemére is, hiszen az intézményből kikerülő diplomások rekordgyorsasággal tudnak elhelyezkedni.

Kara Ákos egy egyedülálló kezdeményezésről is beszámolt, aminek kidolgozásában, mint a kormány Audi-beruházáshoz kapcsolódó szakképzési felelőse személyesen is részt vett. A program lényege egy négy hónapos, direkt ezen szempontok alapján akkreditált, államilag elfogadott képzés beindítása, amelynek szigorú szűrőin túljutva, sikeres vizsga esetén 128 női dolgozó nyerhet felvételt az Audi új járműgyárába.

Kara Ákos kifejtette, ezen nők mintegy fele tartósan munkanélküli, és a program révén vállnak újra aktív keresővé. Hozzátette, amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, úgy azt az ország más területeire is kiterjesztik.

A bizottság tagjai a nap folyamán nem csupán a tárgyalóteremben végzik munkájukat, de a kormány által támogatott Audi gyárépítést is megtekintik, ahol annak munkaerő-piaci hatásairól is tájékozódnak. A résztvevők látogatást tesznek a Mobilis Interaktív Kiállítási Központban is, amely a pályaorientáció egyik hatékony eszköze városunkban.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat