Győr+
2011.07.01. 13:31

Győrben is folytatódhat az azbesztmentesítési program?

Az Új Széchenyi Terv regionális operatív programjai keretében 2011-2013-ban ismét lehetővé válik az azbesztmentesítés költségeinek állami támogatása. Az elmúlt években számos győri panelépületben megkezdődött már az igencsak költséges beavatkozás.

A fejlesztéssel érintett közhasználatú építmények esetén kötelező az azbesztmentesítés, amelynek költsége elszámolható, a nem közhasználatú építményeknél nem kötelező, de ha megvalósul, akkor támogatható.

Az uniós előírások figyelembe vételével az azbesztmentesítés – mint elszámolható költség – csak az integrált városfejlesztési tervekhez kötődően támogatható, amely a jelenlegi fejlesztéspolitikai tervezési rendszerben a regionális operatív programok részeként jeleníthető meg.

A nemzeti azbesztmentesítés már régóta húzódik. A Környezetvédelmi Minisztérium irányításával 1999-ben indult meg a szórt azbesztet tartalmazó épületek országos felderítése és nyilvántartásba vétele. Lakóépületekbe négy régióban építettek be (Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és Dél-Dunántúl), nagy mennyiségben Győrben, Sopronban, Tatabányán, Esztergomban és Mosonmagyaróváron találhatóak lakóépületekben. A szórt azbeszt fajtájától (kék vagy fehér), állapotától és a helyiség rendeltetésétől függően az épületeket háromféle környezetkárosító veszélyességi kategóriákba soroltak be (két éven belül, három-öt éven belül vagy öt éven túl mentesítendő).

A Környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program keretében 2004 és 2006 között Budafokon, Győrben és Tatabányán három panel lakótelep nyert el támogatást. 2006-ban megkezdődött a más funkciójú épületekbe – elsősorban az önkormányzati tulajdonú óvoda, bölcsőde, iskola, kulturális- és egészségügyi épületek, irodaházak, sportcsarnokok – beépített szórt azbeszt felderítése. Elkészült 2007-ben az összes önkormányzati tulajdonú vagy kezelésű iparosított technológiával létesült közösségi épület vizsgálata a közép-magyarországi régióban, Budapest III ., X., XV. kerületében, Budaörsön, továbbá a közép-dunántúli régióban Esztergomban, Komáromban, Veszprémben és Mórban.

A szórt azbeszttel szennyezett épületek adatbázisát az Épület- és Lakásgazdálkodási-Fenntartási K+F Alapítvány Innovációs Iroda kezeli. A felmérés eredményét – az épületek címével – a felmérésbe bevont városok önkormányzatainak is megküldik.

Győr+