Győr+
2011.11.02. 06:27

Győrben is érezni lehetett a földrengést – VIDEÓVAL!

A győriek is érzékelték azt a kisebb földrengést, mely szerda hajnalban Kóny és Ikrény térségében történt. Négy perccel 1 óra előtt a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű földmozgást többen tapasztalták, álmukból felébredtek, de károkról nem érkezett bejelentés - közölte az MTI-vel az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet Szeizmológiai Obszervatóriuma.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese portálunk érdeklődésére elmondta: tizenöt bejelentő illetve érdeklődő telefont kaptak Kóny és Ikrény térségéből, valamint Győrből. Segítségre senki sem szorult, károk sem keletkeztek. Az emberek csupán azt akarták tudni, valóban földmozgást érzékeltek-e.

A győriek közül a magasabb panelépületek felső emeletén alvók közül többen jelezték, hogy észlelték a rengést, de a családi házakban alvók némelyike is felriadt. Pánik sehol sem tört ki, az emberek nem futottak ki az utcára.

A vasúti közlekedésben sem okozott gondot a kisebb földrengés, illetve az úton lévő autósok biztonságát sem veszélyeztette, tudtuk meg a katasztrófavédelem megyei ügyeletesétől.

Kiszely Márta szeizmológus közleményében ismertette: Magyarország területén az érzékeny szeizmológiai hálózat segítségével évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, amelyek nagy része nem éri el az érezhetőség határát. A rengések gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt 2,5-3,0-as magnitúdójú, az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okozó földrengésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6,0-os magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.

Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI megkeresésére elmondta: személyi sérülésről, anyagi kárról eddig nem érkezett bejelentés, csak arról, hogy észlelték a földmozgást.

A katasztrófavédelem ügyeleti szolgálata megkezdte a közműszolgáltatók és a térségben lévő veszélyes ipari létesítmények kiértesítését, illetve monitorozását arról, hogy okozott-e bármiféle üzemzavart a földrengés.

A közműszolgáltatók eddig nem jelezték, hogy emiatt probléma keletkezett volna a víz-, villany- vagy gázellátásban, és eddig még arról sem érkezett visszajelzés, hogy az ipari létesítményeknél történt volna bármilyen rendellenesség. A vasúttól sem érkezett jelzés eddig sínek megrongálódásáról vagy felsővezetékek leszakadásáról – mondta Hajdú Márton.

Gy.P. / MTI

Kapcsolódó videó ITT.