Győr+
2011.09.19. 11:30

Győrben az idősügy kiemelt fontosságú

Idősügyi Fórumot rendeztek a városházán, amelyen Simon Róbert Balázs alpolgármester az önkormányzat idősügyi politikáját ismertette. Mint mondta, Győr épít a szépkorúak tapasztalataira.

2011. szeptember 19-én Idősügyi Fórumnak adott otthont a városháza díszterme, ahol a nyugdíjasok magyarországi helyzetéről, az önkéntességről, a nyugdíjasklubok tevékenységéről esett szó.

A város részéről Simon Róbert Balázs alpolgármester, a győri Idősügyi Tanács alelnöke tartott előadást az önkormányzat idősügyi politikájáról. Mint mondta, hazánkban Győr rendelkezik az egyik legerősebb szociális hálóval. A győri közgyűlés elkötelezett az idősek irányában, nem véletlen, hogy 2010-ben városunk Idősbarát Önkormányzat címet kapott.

Az alpolgármester elmondta, Győrben az idős lakosság száma mintegy 28 ezer fő, ami az össznépesség közel 22 százaléka, ezért az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a 65 év feletti korosztályra. A meghozott döntéseket előzetes felmérésekkel alapozták meg. Ezért készült el 2006-ban az Idősek egészségképe – felmérés, majd a 2007-12-ig tartó időszakra szóló koncepció az idősek életminőségének javítására. Az Idősügyi Tanács az önkormányzat mellett működő konzultatív, javaslattevő testület, 2007-ben alakult meg városunkban és 2011-ben választottak újra tisztségviselőket.

A szervezet éves munkatervek alapján tevékenykedik, elnöke a polgármester. Feladatai közé tartozik az idős polgárok érdekeinek védelme, időseket érintő programok, rendezvények, események szervezése, koordinálása, kapcsolattartás a városban működő idősügyi szervezetekkel, ajánlások az idősek otthonainak tervezéséhez.

Győrben nagy figyelmet fordítanak a lakások átalakítására annak érdekében, hogy az idősek minél tovább saját lakásukban maradhassanak, elláthassák magukat. Erre a célra pályázati alapot is létrehoztak. Az átalakításra lakásonként 300.000 forint nyerhető. Létrehozták az „Idősek Bérháza” programot, közösségi tereket alakítottak ki, városunkban található például az idősek játszótere, idősek parkja is.

Városunkban különös figyelmet fordítanak az épületek akadálymentesítésére, Győrben azonban nem csak az idősek fizikai, de szellemi „karbantartására” is odafigyelnek, és számos nekik szóló rendezvényt szerveznek. Ilyen a Nyugdíjas Egyetem, a „Nyitott Nemzedék”- Nyugdíjasok Szabadegyeteme, elérhető a Nagyi-Net, számos kulturális rendezvény, verseny, szenior sportjáték és városrészenként az Egészség-Piac programsorozat várja az idősebbeket. Az önkormányzat évente 200 fürdőbérlet biztosít a nyugdíjas szervezetek számára.

Az alpolgármester a jövővel kapcsolatban leszögezte, az önkormányzat továbbra is hatékony időspolitikát kíván folytatni, hogy biztosíthassák számukra a megfelelő életminőséget városunkban. „Az Idősügyi Tanácson keresztül továbbra is számítunk az idősek véleményére, tapasztalataira.” – zárta Simon Róbert Balázs.

Papp Zsolt