Hirdetés
Győr+
2012.05.24. 10:01

Győrben a környezetvédelmi csapatverseny döntője

A megnyitó ünnepséggel csütörtökön megkezdődött a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny döntője, amelyben határon inneni és túli magyar iskolák diákjai vesznek részt.

Hirdetés

A Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny nagyszerűsége abban áll, hogy a környezettudatos nevelést összekapcsolja a magyar identitás megerősítésével, a magyar nyelv ápolásával. A rendezvény átlépi az országhatárokat, és közös vetélkedésre hívja a Kárpát-medence valamennyi magyar tanítási nyelvű iskolájának diákjait.

Hirdetés

A verseny tehát nem csak a környezetünkkel kapcsolatos tudás szélesítésére alkalmas, de összehozza a határon inneni és túli magyar fiatalokat. Lehetőséget teremt arra, hogy megismerje egymást magyar és magyar, új ismeretségek, barátságok köttessenek.

A verseny döntőjébe jutott fiatalok között a magyarországiakon túl vajdasági csapatok, a nyitrai járásból, a dunaszerdahelyi járásból és Szatmárnémetiből érkezett 7-8-ik osztályos diákok is bejutottak.

A megnyitón Simon Róbert Balázs alpolgármester kifejtette, „a verseny elvárásai csak akkor teljesíthetőek, ha a felkészülés során a diákok alaposan megismerik lakóhelyüket és környezetüket, felkutatják azok természeti értékeit, keresik és felismerik a helyi környezeti problémákat, majd arra megoldási javaslatot dolgoznak ki. A munka során érdeklődésük középpontjába a környezet védelme kerül. Átérzik és megértik, hogy itt és most tenniük kell környezetünk megőrzéséért és hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a jövő generációi felé is. Az alpolgármester azzal zárta, „azt kívánom Nektek, hogy Sajó Károly elkötelezettségéhez hasonlóan viseltessetek környezetünk védelme iránt, a mostani versenyben pedig adjátok tudásotok legjavát!”

Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, a természetvédelem határokon átívelő feladat, épp úgy, mint ahogy ez a verseny is átível határok felett, de egyben összeköt minket, magyarokat. A helyettes államtitkár a minisztérium munkájának bemutatásán túl hangsúlyozta, gyakornoki programjukat is azért indították, hogy a jövőben is rendelkezésre álljon kellő számú szakember a természet- és környezetvédelem területén.

A verseny névadója, Sajó Károly győri születésű természetvédelmi szakember, kutató volt, aki munkássága révén nagyban hozzájárult a magyarországi védett helyek kijelöléséhez és az első természetvédelmi rendeletek megalkotásához.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat