Győr+
2011.08.20. 12:43

„Győrbe sajnos az utazó bűnözők is szívesen jönnek”

Horváth Csaba városi kapitány vezetésével szolgálnak és védenek a rendőrök Győrben. Az ezredes az utazó bűnözés és a visszaszoruló utcai prostitúció mellett Columbo hadnagy logikájáról is beszélt lapunknak adott interjújában.

Kapitány úr, kezdjük először a számokkal. Hány rendőr dolgozik most Győrben?

A kapitányság létszáma az állományi tábla szerint 436 fő, de ebbe természetesen mindenki beletartozik, nem csak a járőrök, akikkel a győriek találkoznak az utcákon, köztereken. Napi 210 ezer ember biztonságáról gondoskodunk, hiszen Tét és Pannonhalma, valamint a vonzáskörzetük is hozzánk tartozik. A rendőreink közül tavaly sokan nyugdíjba mentek már, de szerencsére érkeznek újoncok is. Ők próbaidőn vannak, a tapasztaltabb rendőrök mellett járőröznek. Itt töltik a szakközépiskola utolsó évét. Győrben egyébként azért is van szükség sok rendőrre, mert szerencsére él a város, sok a kulturális és sport tömegrendezvény, melyeket biztosítanunk kell, de ezt örömmel tesszük.

Mennyire tudják követni a lepést a bűnözőkkel, időszerűek tudnak-e maradni?

Muszáj. Győrben elsősorban a hagyományos bűnözés van jelen. Észrevettük, hogy a gazdasági mozgásokkal párhuzamosan kerülnek előtérbe, vagy szorulnak vissza bizonyos bűncselekményfajták. Most leginkább az autólopás és a benzin leszívása okoz gondot a rendőrségnek. Újabban megfúrják a parkoló autók üzemanyagtartályát, s úgy engedik le a benzint. Ahogy nő az üzemanyag ára, ezzel arányosan szaporodnak el ezek a bűncselekmények is. Ami ellen a legnehezebb fellépni, az a városra jellemző utazóbűnözés.

Mi takar ez pontosan?

Győr, mint tudjuk, az ország más vidékén található településekhez képest elég jómódú városnak mondható. A bűnözőknek ez azt jelenti, hogy innen van mit ellopni. Egyre gyakrabban jönnek Budapestről vagy az ország keleti részéről városunkba azért, hogy lopjanak. Újabban az is gyakrabban előfordul, hogy a sorozatbűnözők Romániából érkező, magyar anyanyelvű emberek. Sajnos ezzel a jelenséggel nehéz kellőképpen felvenni a harcot.

Mit tanácsol, miként lehet megelőzni a lopásokat?

Sok újat nem tudok mondani, de ha az ez emberek figyelnének a másikra, a szomszéd a szomszédjára, ha értékeinkre jobban vigyáznánk, akkor kevesebb alkalmat kínálnánk a bűnözőknek. A rendőrség egyebek mellett a térfigyelő kamerákkal tud a leginkább segíteni.

Mi számít szakmai sikernek egy rendőrkapitány életében?

Számomra az a legnagyobb elismerés, amikor egy állampolgár elégedett a munkánkkal, s ennek hangot ad, mondjuk egy személyes hangú levélben, vagy a net kommentjei között. Nemrég például egy idős hölgy írt köszönőlevelet, mert az ellopott biciklijét megtaláltuk és visszavittük neki.

Hogyan ítéli meg, összességében milyen jelenleg Győr közbiztonsága?

Szerencsére semmivel sem rosszabb, mint más hasonló méretű városoké. Vannak persze olyan bűncselekmények, amelyekből az egy eset is soknak számít. Gondolok itt például a gyilkosságra. Azt azonban sajnos tudomásul kell vennünk, hogy bűnözés volt, van és minden erőfeszítésünk ellenére lesz is. Gondoljanak bele, mióta próbálják világszerte valamilyen módon felszámolni a prostitúciót, teljesen mégsem sikerült megszüntetni egyetlen országban sem. De ha már ennél tartunk, azt azért nyugtázni kell, hogy Győrben, főleg a térfigyelő kameráknak köszönhetően már sokkal kevesebben és ritkábban szólítják le az embereket szexuális szolgáltatásokat kínálva, mint korábban.

Előfordult már, hogy a szolgáltatást igénybe vevő férfi ellen is eljárást indítottak?

Természetesen, hiszen az is szabálysértést követ el, aki illegálisan, tiltott helyen „dolgozó” prostituálttól pénzért szexuális szolgáltatást vásárol. Nemrég a Gönyű felé vezető úton egy fiatal férfi felcsípett egy örömlányt. A járőr kiment, a lányt behozták. Amikor a férfit is be akarták hozni, azt felelte, nem ér rá, már úgy is késésben van, sietnie kell a barátnőjéhez.

A tévében közkedveltek a helyszínelős sorozatok. Nézi ezeket?

Nem szoktam nézni. Nagyrészt azért nem, mert teljesen elrugaszkodnak a valóságtól, olyan technikát használnak, melyet még az Egyesült Államokban sem nagyon ismernek. Talán utoljára a Columbo-sorozat fogott meg, azért kedveltem, mert tetszett a hadnagy gondolkodásmódja, szellemes volt, fordulatos és izgalmas. Más kérdés, hogy a magyar jogrend aligha ismerné el bizonyítéknak azokat a logikai következtetés alapján tett észrevételeket, melyek nyomán ő leleplezte a gyilkosokat.

Kapitány úr, mit szol a rendőrviccekhez?

Mosolygok rajtuk. De azért örülök, hogy az utóbbi időben már kevesebb van belőlük. Talán ez bizonyítja, hogy már kevésbé szolgálunk rájuk, mint régen.

Névjegy

Horváth Csaba 47 eves, Mosonmagyaróváron született. A Jedlik Ányos-szakközépiskola elvégzését követően öt évig külföldön tanult, majd a diploma megszerzése után rövid ideig Sopronban szolgált. A rendőri pályafutását Mosonmagyaróváron kezdte, majd 1995-ig a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán dolgozott kiemelt főnyomozóként. 1995 végétől hat évig a bűnügyi osztály vezetője, majd további 6 évig a kapitányság vezetője volt. Győrben a rendőrkapitányságot a negyedik éve irányítja. Másoddiplomás szakon elvegezte a rendőrtiszti főiskolát is. Oroszul es angolul beszel.

Kovács Veronika