Győr+
2011.11.22. 17:21

Győrbe érkezik a 100 Tagú Cigányzenekar

A 100 Tagú Cigányzenekar rendhagyó koncertturnéjának első állomása Győr, a káprázatos akusztikájú Richter Teremben koncerteznek december 26-án.

Fennállásuk óta először indul magyarországi turnéra a 100 Tagú Cigányzenekar, holott világszerte utaztak már együttesükkel, hogy megismertessék a magyar kultúra általuk közvetített szeletét. Ezért is kuriózum a fellépésük, illetve, mert a zenekar már nagyon rég járt Győrben, most pedig teljes létszámban jönnek.

Buffó Rigó Sándor elnök-művészeti vezető elmondta, az együttes tavaly töltötte be a 25. évét, ennek az ünnepnek a folytatása a hazai turné. Hangsúlyozta, nagy örömmel muzsikálnak a magyar közönségnek, méltó műsorral készülnek.

„A zenekar nem folklórt játszik, mi nem vagyunk autentikus együttes, a köznyelv azt a zenét, amit mi játszunk cigányzenének hívja. Mi tulajdonképpen magyar zenéket játszottunk régen és ma is, hiszen az volt a megélhetésünk egyik formája, hogy muzsikáltunk.

Már nem improvizálunk a műsorban, klasszikus formába rendeztük a zenekar játékát. Átmentettük tudásunkat a klasszikus műfajba – magyarázta Buffó Rigó Sándor.

A zenekar minden művet kotta nélkül ad elő, és mindig úgy állítja össze a műsort, hogy köze legyen a cigánysághoz. A győri programtervben szerepel például Strauss Cigánybáró nyitánya, és A denevér, Liszt Ferenc II. magyar rapszódiája, Dinicu Pacsirtája, valamint Rossini Tell Vilmos nyitánya.