Győr+
2011.06.24. 13:34

Győr pályázik a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezési jogára

Egyhangúlag támogatták a képviselők a nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen, hogy Győr pályázzon a 2017-es nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének jogára. A pályázatot a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen nyújtja be a város.

1990-ben hívta életre Jacques Rogge az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) annak érdekében, hogy a lehetőséget biztosítson az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére.

A négy éves olimpiai ciklushoz igazodva és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi meg Európa valamely városa az utánpótlás mára már talán legrangosabb seregszemléjét. Az EYOF használhatja az Olimpiai Játékok olyan szimbólumait, mint az olimpiai zászló, az olimpiai himnusz és az olimpiai láng.

Magyarország minden alkalommal részt vett az eddigi eseményeken a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében. Hazánk, azon belül is Győr városa jó eséllyel pályázik a 2017-es EYOF megrendezésére. Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke elmondta: „A fesztivál nemcsak azért bírna kiemelkedő jelentőséggel, mert országunk még nem rendezett ilyen eseményt, hanem azért is, mivel Magyarország történetében első alkalommal kerülhetne felvonásra az olimpiai zászló, felcsendülhetne az olimpiai himnusz és fellobbanhatna az olimpiai láng, nagy örömünkre Győr városában.”