Győr+
2018.10.21. 15:15

Győr+ Konyha – Indiai egytálétel

Látod a zöld banánt, de nem tudod megenni, mert teljesen más, mint amihez szoktunk, akkor mire is lehet jó pontosan? Főzni kell, ráadásul egy kis tejszínnel, sok zöldséggel, fűszerekkel, nem utolsó sorban curryvel!

Egyszer, az óceán partján vettem egy zöld banánt, gondoltam, hogy elmajszolom menet közben. Nem, nem igazán sikerült, így alaposan utánanéztem, hogy miben használják ezt valójában. Indiában kifejezetten szeretik és olyannyira alkotó eleme az ételeknek, mint nálunk például az őrölt pirospaprika. Úgy viselkedik, mint a burgonya, kb. megegyezik a főzési idejük is, de hogy mire jó ez? Sűrít! Szép, krémes, tartalmas szottyot ad a raguknak és egy különleges, de cseppet sem tolakodó ízt. Természetesen a paprikás csirkébe ne tedd bele, ha egy mód van rá, ám a kókusztejjel és ezekkel a fűszerekkel: kurkuma, curry, római kömény, paradicsompüré és a fokhagyma, minden helyzetben megállja a helyét. Ettől kezdve csak rajtad múlik, hogy tofuval, cukkinival, csirkével vagy darált hússal készíted el egy jó kis rizsre vagy torillába.

 

Bevásárló lista

30 dkg csirkemell filé
150ml kókusztej
fél körte
6-7 szem mazsola
1 ek sűrített paradicsompüré
1 db zöld banán
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj

Minden fűszerből fél kiskanálnyi: kurkuma, curry, római kömény, paradicsompüré, só, bors

Elkészítés

1- Valójában, ha azonnal beleraknál mindent egy fazékba, egy wokba, majd lefednéd 30 percre, akkor sem történne baj, hiszen isteni egytálétel születne.

2- Azonban a protokoll szerint: kevés olajon megdinszteljük a kockázott hagymát, majd a csirkét, aztán az apróra vágott banánt.

3- Hozzáadjuk az összes fűszert, a zúzott fokhagymát, mazsolát, a reszelt körtét és felöntjük kókusztejjel, valamint 1 dl vízzel. Lefedjük 30 percre.

4- Mikor letelt a fél óra, fedő nélkül 3-4 percig pirítjuk és rizzsel tálaljuk.

 

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!