Omlós, foszlós és nagyon illatos – ilyen ez a gyümölcsökkel csavart és font kalács. Ezt nem ajánlom teljesen kezdőknek, ehhez jól jön egy kis rutin, azt hiszem!
Íme a „szentírásban” elhangzó kalács leírása: „A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle, amelyet a magyar hagyományok szerint ünnepekre készítenek. A szó – többek között Zaicz Gábor szerint is – szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal” – ez a mi wikipédiai megfogalmazásunk, ami kivételesen egész pontosan helyt áll! A kelt kalács lényege ugyanis, hogy átszitált, finom búzalisztből készüljön, a vaj puhaságot és foszlósságot ad neki, a tojás sárgája összefogja és szép sárgává teszi. Viszont, ha nem teszünk bele zsiradékot, akkor inkább a keményebb, kérgesebb kenyértésztafelé közelítünk, ha viszont túl sok tojást teszünk bele, kemény lesz a tésztánk. Ezért az arányokra és a 3 hozzávalóra: tej, tojás, vaj, mindig ügyeljünk!
Bevásárló lista (1 db kalácshoz):
350 g finom búzaliszt
50 g olvasztott vaj (82%)
2 kk cukor
20 g friss élesztő
250 ml langyos tej
1 tojás sárgája
Töltelék: 10 db barack + 1 kk étkezési keményítő+ 1 cs. vaníliás cukor + 1 kk fahéj
Elkészítés
1. Az élesztőt elkeverem alaposan a cukorral, majd felöntöm 50 ml langyos tejjel, letakarom és 10 perc alatt felfuttatom. Ez alatt egy nagy tálba beleszitálom a kimért lisztet, csipet sót adok hozzá. Mélyedést vájok a közepére és beleöntöm a felfutott teje élesztőt, a tojást.
2. Magam mellé készítem a maradék 2 dl langyos tejet, amit 3 részben adok hozzá és kidagasztom a tésztát egy kézzel 10 perc alatt. Ekkor hozzáadom az olvasztott vajat is és újra 10 percig dagasztom.
3. Mindezt dagasztógéppel vagy a mixel csavaros lapátkával is elvégezhetném, de én esküszöm a kéz melegére. Letakarva szélmentes helyen 40 percig kelesztem.
4. A barackot kimagozom, apróra vágom, összekeverem a keményítővel és a cukorral, fahéjjal, majd kihűtöm.
5. A tésztát picit olajos felületen kinyújtom téglalap alakzatra, kb. fél cm vastagságúra, megkenem a barackos töltelékkel, én tettem bele pár szem meggyet is, de ez elhagyható. Ezután felcsavarom, majd hosszában kettévágom, de a végét nem vágom el teljesen. Összecsavarom a két felét és egy sütőpapíros tepsire vagy egy kenyérformába teszem. A maradék pici tejjel lekenem, majd újabb 20 percet kelesztem.
1. A sütőt korában 180 fokra előmelegítem, az aljára teszek egy kis tepsibe 2 dl vizet, hogy gőz keletkezzen és beteszem a kalácsot 40 percre. Szép pirosra sül, amit azonnal és másnap is bátran lehet fogyasztani!
Kel tészták tárolása: dupla soron konyharuhába tekerem be őket, hogy ne száradjanak meg, de ne is legyenek vizesen puhák a nejlon zacskóktól.
#SzarkaZsófi
Kövesd Zsófit a Facebookon is!