Hirdetés
Győr+
2012.04.01. 10:00

Győr is kékbe borul

Több vidéki város mellett április 2-án Győr is megemlékezik az autizmus világnapjáról, kékbe borul a városháza, valamint közös gyaloglásra várják az érdeklődőket, az autizmus ügyét támogatni szándékozó segítőkész embereket.

Hirdetés

Az autista ember nehezen alakít ki kapcsolatokat, kerüli a szemkontaktust, nem észleli megfelelően a másik ember érzéseit, idegennek gondolja magát a világban, gyakran elzárkózik a kortárs kapcsolatoktól, szokatlan mozdulatai, kitörései vannak. Ezek mellett ugyanakkor egyes képességei meghaladják a társaikét, például hallás alapján visszajátszanak komolyzenei darabokat, kiválóan festenek, nyelvet tanulnak vagy számolnak. Azt, hogy mitől alakul ki az autizmus, még a szakemberek sem tudják. A világon egyre több kutató foglalkozik a témával. Egyes feltételezések szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tudomány pillanatnyi állása szerint a betegség nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető és képességeik fejleszthetőek.

Hirdetés

Ma az autizmus a leggyorsabban növekvő fogyatékossági csoport a világon. Hazánkban mintegy 100 ezer autista ember él, akik közül mindössze 10 ezer rendelkezik diagnózissal. Ugyan a betegek száma növekszik, az egészséges és autizmussal élők között mégsem csökkent a fal, amit többek között a tudatlanság is emelt. Éppen ezért fontos, hogy megismerjük a létezés ezen módját, ezt az idegi fejlődési rendellenességet.

2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az autizmus világnapjává nyilvánította, ezzel próbálja ráirányítani a világ figyelmét az autista emberek problémáira. A világnap arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek intézkedéseket a társadalmi tudatosság növelésére az autizmus kezelésében, és ösztönözze a korai diagnózis és fejlesztő beavatkozás kidolgozását.

Árnics Katalin gyógypedagógus, a program főszervezője lapunknak elmondta, immár négy éve minden résztvevő országban kék színnel – az autizmus színével – világítanak ki egy-egy ismert épületet. Idén 22 ország mintegy 100 épülete csatlakozott a kezdeményezéshez, kékben ragyog majd Londonban a Big Ben, Prágában a Károly-híd, Párizsban az Eiffel-torony, Rómában a Colosseum, a tengerentúlon New York-ban az Empire State Building, Torontóban pedig a CN Tower. Magyarország a Parlament kupolájának kivilágításával kapcsolódik az eseménysorozathoz, de a világnap előestéjén kék lesz a Művészetek Palotája is.

Fekete Gáborné társszervező, a nyúli Márton Lakóotthon titkára hozzátette, Győrött a városháza borul kékbe. A program 17 órákor kezdődik a megyeháza előtti téren, ide várják az autizmus iránt érdeklődőket, illetve az autizmus ügyét támogatni szándékozó segítőkész embereket. Az információs sátorban a betegségről önkéntes szülőktől, illetve szakemberektől lehet többet megtudni. Földingné Nagy Judit maratonista vezetésével elrajtol a Kék Séta. A nagyjából egyórás gyaloglás során a csapat bejárja az egész belvárost. A sétához csatlakozott a győri nordic walkingos csapat is, de a szervezők más csoportokat, baráti társaságokat, családokat is szeretettel várnak. Egy kérésük van csak, mindenki viseljen valami kéket.

A hagyományteremtő kezdeményezést a város is támogatja. A kék séta napján a Győri Látogatóközpontban megnyitnak egy részleget, ahol a nyúli Márton Lakóotthon tagjainak alkotásait állítják ki. A kézzel készült szőtteseket, gyertyákat, papírvirágokat, különböző technikával díszített fadobozokat bárki megvásárolhatja. Bolla Péter, a polgármester kabinetfőnöke hangsúlyozta, az eladott tárgyakból származó teljes bevétel a „Híd a jövőbe” Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány számlájára kerül. A kabinetfőnök kifejtette, a Győri Nemzeti Színház A Gézagyerek című darabjával már az autizmusra irányult a figyelem, ezzel a programmal pedig az emberek még jobban megérthetik a betegség sajátosságait.

Szigethy Teodóra

Fotó: illusztráció

likeold
a fb oldalunkat