Hirdetés
Győr+
2013.03.18. 12:45

Győr fejlődéséről a Nyugdíjas Egyetemen

A város, ahol élünk címmel tartott előadást Borkai Zsolt polgármester a Nyugdíjas Egyetem hatodik szemeszterének tavaszi sorozatában arról, hol is tart városunk.

Hirdetés

Győr jelenéről beszélt Borkai Zsolt a Nyugdíjas Egyetem mintegy 1200 hallgatója előtt. Mint mondta, az elmúlt években a város sokat tett a gazdaság dinamikus fejlődéséért, többek között azért, hogy az Audi Győrben valósítsa meg bővítését, és, hogy itt épüljön meg a logisztikai központ. Hangsúlyozta, ezek a fejlesztések a városnak, a győri embereknek és a kis- és közepes vállalkozásoknak is rengeteg pozitívumot hoz. A polgármester a 2013-as költségvetés kapcsán kiemelte, példaértékű, hogy a város a büdzsé minden ötödik forintját fejlesztésre fordíthatja. Hozzátette, a főösszeg kevesebb mint a tavalyi, amit önkormányzati feladatok csökkenése indokol. Kiemelte, bár az iskolák fenntartói már nem az önkormányzatok, Győr továbbra is támogatja a képzést. Borkai Zsolt utalt a szakképzési rendszer átalakítására, amely hozzájárult városunk még vonzóbbá tételéhez a gazdasági szereplők számára. A gazdaság és a képzés mellett a harmadik hangsúlyos területként a turizmust említette, ahol szintén sikerült jelentős előrelépést elérnie a városnak. A vendégéjszakák számának folyamatos, jelentős emelkedése révén Győr bekerült a Top10-be, amely egyrészt az üzleti turizmusnak, másrészt pedig a város színes kulturális kínálatának köszönhető. A péri reptérfejlesztés a jövőben a gazdaság és az idegenforgalom fejlődését egyaránt szolgálhatja.

 

Hirdetés

 

Az előadó a város markáns fejlődése kapcsán megemlítette a Jedlik híd megépítését és a hozzá kapcsolódó útépítéseket, az egyetem átalakulását és a kórház bővítését. A Mobilis, a Látogatóközpont és a Füles Bástya megnyitása mellett kitért a belvárosi rehabilitáció kérdésére is. A Széchenyi tér és több sétálóutca megújulása után a Dunakapu tér átépítése következik. Ezzel kapcsolatban a polgármester leszögezte, a tér méltó lesz gyönyörű belvárosunkhoz, a mélygarázs pedig a parkolási gondok enyhítését szolgálja. Hozzátette, bár az örökségvédelem nem az értékek bemutatását, hanem azok megőrzését írta elő, a város a várfalak egy részét láthatóvá teszi az érdeklődők számára. Borkai Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy amennyiben a kereskedők igénylik, a piac egységes, rendezett formában természetesen visszatérhet a Dunakapu térre.

 

 

A jövő fejlesztései közül kiemelte még a Dunakapu és a Széchenyi tér közötti utcák, valamint a Király utca tervezett felújítását, az újvárosi rehabilitációt, valamint a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz szükséges sportlétesítményi és infrastrukturális beruházásokat, amelyekhez az állam mintegy tízmilliárd forinttal járul hozzá. Ezek keretében megvalósul többek között az ötvenméteres medencét is tartalmazó új városi uszoda, egy ATP tornák rendezésére alkalmas teniszcentrum, judo- és tornacsarnok, valamint egy nemzetközi színvonalú atlétikai pálya is.

 

 

A polgármester előadásában hangsúlyozta, a város dinamikus fejlődését annak a széleskörű összefogásnak köszönheti, amely Győr jelenére számos területen jellemző legyen szó akár a gazdaságról, akár a kultúráról, akár a sportról. Hozzátette, az összefogás a győri lakosokra is jellemző, ezt a március 15-i rendkívüli időjárási körülmények között is megmutatták, és segítették a bajba jutottakat. Zárásként elmondta, az önkormányzat kiemelt feladatának tartja az idősügyet, mert Győr a szépkorúakkal is össze kíván fogni, számít az idősek tapasztalataira.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat