Hirdetés
Győr+
2016.03.17. 09:03

Győr, az innovatív város

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a győri Mobilisban – elsőként Magyarországon – rendezte meg a Startup Campust, amelynek keretében innovációs ötletversenyt tartottak, majd ehhez kapcsolódva kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amelyen a várost Borkai Zsolt polgármester képviselte.

Hirdetés

Győr nagyon jó hely, az okos városok területén sokkal gyorsabban haladhat más, kedvezőtlenebb adottságú magyar városnál – fogalmazott dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke indokolva azt, a magyar egyetemi központok közül miért Győr választották az ötletversenyre.

Hirdetés

A város szívesen ad helyet a Moblisban az innovációnak – mondta Borkai Zsolt, aki beszélt arról is, aki sikeres, annak irigyei lesznek. Ő is gyakran hallja, hogy Győrnek már nem kell ez vagy az, mert fejlett. A város azonban megdolgozott sikerért, hogy olyan gazdasági környezetet hozzon létre, amelyben otthon érzi magát a nagy cég éppúgy, mint a kis- és közepes vállalkozás.

Győrnek a legnagyobb gondja most az, hogyan lesz szakképzett munkaereje az itt tevékenykedő vállalkozásoknak. A polgármester felidézte ingolstadti látogatását, ahol azt kérdezte az Audi vezetőitől, mire van szükségük a további bővüléshez? Egyértelműen a szakképzett munkaerőt jelölték meg.

Meg fogjuk oldani ezt a kérdést, dolgozunk a programon – fogalmazott a kerekasztal-beszélgetésen Borkai Zsolt.

Dr. Földesi Péter rektor elmondta, az egyetem az Audi gyártásfejlesztéséhez tud kapcsolódni, ahol minden centiméternek, minden grammnak óriási jelentősége van, s a haszon euró tízezrekben mérhető.

Nem félek attól, hogy az Audi árnyékában nem tudunk innoválni – válaszolta a rektor az ezt felvető kérdésre. Dr. Hanula Barna, az Audi Hungaria Motor Kft. képviselőjeként vett részt a kerekasztalon, s úgy fogalmazott, nem tart attól, hogy a fiatalok által létrehozott kezdő vállalkozások, a startup-ok miatt az Audi kevesebb szakemberhez jut. A verseny élénkíti az üzletet – idézett egy német mondást.

A most induló program célja, hogy minél több startup-ot indítsanak a fiatalok. 6,5 milliárd forint áll rendelkezésre, s egy-egy vállalkozás maximum 600 millió forintra pályázat. Ennyi pénzre már hiénák is megjelennek, őket azonban el kell riasztani – fogalmazott Pálinkás József elnök.

Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat