Hirdetés
Győr+
2011.12.02. 11:03

Győr az ifjúsági olimpia rendezésére készül!

2017-ben Győrben gyúlhat fel az olimpiai láng! Városunk esélyes az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) rendezésére, amelynek révén hazánk első ízben adhatna otthont olimpiai játékoknak.

Hirdetés

A Magyar Olimpiai Bizottság és a város pénteki közös sajtótájékoztatóján Gyulai Zsolt, a MOB alelnöke visszatekintett az idén 116 éves szervezet múltjára. Mint mondta, az elmúlt bő egy évszázadban voltak nagy sikerek, sportdiplomáciai mérföldkövek. A mostani lehetőség révén pedig Magyarország először rendezhetne olimpiai játékokat.

Hozzátette, az EYOF nem csupán egy sportesemény, annál sokkal több. Magyarország és Győr számára egy bemutatkozási lehetőség, kulturális fesztivál, a fiatalok mozgósításának egyik leghatékonyabb eszköze. Kiemelte, az eseményen a 14-17 év közötti fiatalok vesznek részt, amely a magyar sportélet jövője szempontjából a legfontosabb korosztály. Egy ilyen rendezvény sikere akár évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát.

Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke kiemelte, városunk egy olyan esemény helyszíne lehet 2017-ben, amelyre az egész világ odafigyel. Rendezési esélyeink jók, hiszen egyedül pályázunk ennek jogára.

A kormánygarancia révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók a következő években, így egy új uszoda, új sportcsarnokok építése, a Dózsa pálya, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása. Ezek a fejlesztések azonban nem csak a nyolc napos ifjúsági olimpia lebonyolítását szolgálják, hiszen azok utána is hasznosíthatók, itt maradnak a győriek számára.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, a rendezés elnyerése sporttörténeti jelentőséggel bírna Magyarország számára, amikor is megmutathatjuk, hogy egy ilyen jelentős, kilenc sportágból álló rendezvény lebonyolítását is hazánkra lehet bízni.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyébként 1991 óta létezik, két évente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy Olimpia. A fesztivált tehát ugyanúgy jellemzi az öt karika, az olimpiai láng, a nyitó és záróceremónia, vagy éppen az olimpiai falu rendszere, mint annak nagy testvérét.

A 14-17 éves korosztály kilenc sportágban versenyez, atlétika, kerékpár, torna, judo, úszás, tenisz, kosárlabda, kézilabda és röplabda számokban. A korábbi években számos olyan magyar sportoló vett részt az EYOF-on, aki a felnőtt mezőnyben is kiemelkedő eredményeket ér el, így például (a teljesség igénye nélkül) Risztov Éva, Hosszú Katinka, vagy Verrasztó Dávid.

A legutóbbi, 2011-es EYOF-ot Törökországban, Trabzonban rendezték, ahol a magyar csapat a 49 résztvevő országból a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton. Reméljük, 2017-ben hazai környezetben még ennél is sikeresebbek lehetnek ifjú sportolóink!

Papp Zsolt

Hirdetés