Hirdetés
Győr+
2012.03.24. 15:16

Gyönyörű viseletkincseket örökít át az utókornak

Két évtizede kutatja a magyar viseleti tradíciókat Hampel Katalin, hogy ma is hordható, divatos ruhákon jelenítse meg az elmúlt korok díszítő elemeit. Március 24-én Győrbe is elhozza elegáns és egyedi kollekcióját, melyet egy divatshow keretében az Esterházy-palotában mutat be 18 órától.

Hirdetés

Soha nem tanulta a divattervezést, ezzel szemben a köztársasági elnök felesége hivatalos megjelenései alkalmával az ön modelljeit viseli. Hogyan vált divattervezővé?

Hirdetés

Autodidakta módon tanultam, de a mi ruháinknál nem is a tervezés, hanem a hagyományőrzés a lényeg. A régi magyar viseleti tradíciókat szeretnénk újjáéleszteni ma hordható divatos formában. Gyönyörű viseletkincseinket próbáljuk átörökíteni az utókor számára.

Mi jellemzi a kollekciót, melyet Győrben is bemutat?

Elegancia, hordhatóság, magas minőség és a színek harmóniája. Emellett minden egyes darabban megjelenik a magyar nemzeti viselet hagyománya.

Hogyan viszonyulunk ma e viselethez?

Sajnos a kommunista diktatúra közel 50 éve alatt háttérbe szorították a nemzeti öltözetünket. Újra fel kell építenünk ennek hagyományát, sokan azt sem tudják, hogy létezik ilyen viseletünk. Pedig kevés országnak van ilyen gazdag népművészeti múltja, mint nekünk. Az osztrákok és a bajorok a példaképeim ebből a szempontból, hiszen ők ünnepeken és hétköznapokon is magukra öltik saját népviseletüket.

Az értékmentés a missziója. Miért?

Olyan családban nőttem fel, ahol a polgári értékeknek nagy jelentősége volt. Édesanyám jól tudott szabni és varrni, és szép otthont teremtett. Jártunk az ecseri piacra, ahol sok kincset találtunk. A nemzeti értékeket megóvva nőttem fel.

Milyen nő- és férfitípusra álmodja meg a ruháit?

Olyan különleges hölgyeknek és uraknak, akiknek fontos a nemzeti identitás, és hogy szép, igényes, jó minőségű, egyedi ruhákban járjanak.

Kik vásárolnak önnél?

Széles réteg. Főleg művészek: operaénekesek, színészek, de pedagógusok és különböző vállalkozók is megfordulnak az üzletben.

A magas minőségnek ára van, a gombok például nagyon megdrágítják a ruhát.

A gombok, a paszományok és az alapanyag is. Sajnos Magyarországon megszűnt a textilgyártás, ezért Angliából és Olaszországból hozatjuk az anyagokat. Nálunk 40 óra alatt készül el egy kabát, míg egy gyárban 4 óra alatt is megvan.

Nem mindenki engedheti meg magának az ön által készített darabokat. Aki mégis szeretne a hagyományokhoz hűen öltözködni, annak mit javasol?

Vannak, akik sokkal olcsóbban megvarrják ezeket a darabokat alacsonyabb minőségben, mint mi. De mindenkinek szívesen segítünk, jöjjenek be a Budapest sétálóutcáján található üzletünkbe azok is, akik otthon szeretnék elkészíteni ruhájukat, mindenkinek adunk tanácsokat.

Szerintem már iskoláskorban tanulniuk kellene a gyerekeknek varrni, illetve viselettörténetet is kellene oktatni. Jó lenne, ha ballagáson és esküvőn díszmagyarban pompáznának a fiatalok – ezért menyasszonyi ruhákat is kölcsönözhetnek nálunk elérhető áron.

Hogyan lehet a fiatalok felé nyitni?

Például készítettünk Bocskai-kabátot farmerből. A szingapúri ifjúsági olimpiára pedig mi varrtuk a formaruhát, és a fiúk sötétkék kabátkájukat akár farmerhoz is hordhatták.

Zoljánszky Alexandra

likeold
a fb oldalunkat