Győr+
2011.08.11. 09:38

Gyógynövényhét és gyógynövényház megnyitója Pannonhalmán

A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. A Pannonhalmi Főapátság ezen hagyományokhoz nyúlt vissza, amikor megépítette a gyógynövényházat és a gyógynövénykertet, valamint a legfontosabb gyógynövényéül választotta a levendulát, a zsályát, a citromfüvet, a kakukkfüvet és a borsmentát.

A Gyógynövényház és Gyógynövénykertet augusztus 15-én nyitják meg. Délután fél kettőtől vezetésre hívják az érdeklődőket az öt pannonhalmi gyógynövény megismerésére, majd foglalkozásra kerül sor, melynek keretében gyógynövény csokrot vagy koszorút lehet kötni, valamint gyógynövényes szappanok számára lehet saját díszítésű dobozt festeni, melyet szárított gyógynövényekkel is megtöltenek. Az idegenvezetésen való részvétel díjtalan, a koszorú és a szappanos dobozka készítésének díja 850 Ft.

Öt órakor ünnepi szentmise és vesperás (imaóra) kezdődik a Boldogasszony kápolnában a pannonhalmi bencés szerzetesközösséggel.

Fél hétkor a Gyógynövénykertben Várszegi Asztrik főapát ünnepélyesen megáldja a gyógynövényeket, az új Gyógynövényház és Gyógynövénykert, valamint a foglalkozások alatt készített csokrokat, illetve a vendégek által otthonról hozott gyógynövényeket.

Az áldást követően Hortobágyi Cirill perjel mutatja be a kiállítást.

A gyógynövényhét keretében augusztus 15-tól 21-ig naponta délután egy és négy óra között lehet önállóan, ingyenesen megtekinteni a levendula lepárló műhelyt és a gyógynövényházat. Tablók mutatják be a levendula lepárlás folyamatát, a hagyományos kolostori gyógynövényeket, ezek hatásait és a kolostori gyógyászatot.

A programokra szeretettel várják a családokat, kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében!

A Gyógynövényhét alatt a Viator Apátsági Étteremben gyógynövénnyel készült ital- és ételkülönlegességek kaphatók.

További információ: Tricollis Tárlatvezető Iroda Tel: 96/570-191, www.bences.hu, info@osb.hu