„Gyerekeink jövőjében ott van a miénk is”

Győr+
2014.05.12. 14:01

„Csak az képes nagy dolgokat elérni, aki messzebbre tekint és kitágítja saját látókörét” - vallja a győri Horváth Tibor, aki csapatával az elmúlt hónapokban több mint ezer diáknak tette lehetővé, hogy ingyen tanulhasson a világ kommunikációs nyelvén, angolul. A cégvezető társadalmi vállalkozásának keretein belül megalkotta azt az egyedülálló üzleti konstrukciót, melyben a cégek és magánszemélyek működésükkel és tevékenységükkel egy magasabb célt is szolgálnak: a vevők jótevőkké válnak.

Az Oktassunk Okosan Kft. legújabb projektjének köszönhetően gyermeknapig, azaz május végéig további ezer tanulóhoz jut el ingyenesen egy magyar fejlesztésű, új szemléletű nyelvoktató szoftver. A cég több mint kétszáz iskolával áll kapcsolatban és ennél is több a neves, ismert közéleti támogatóik száma. Ők kapcsolati és anyagi tőkéjükkel lehetővé teszik azt, amiért sokuknak felnőttként kellett megküzdeniük, hogy az idegen nyelvtudás hiánya ne korlátozza őket céljaik és vágyaik elérésében.

 

 

„A kiválóság és a rövidlátás nem férnek meg egymás mellett” – írja Daniel H Pink Motiváció 3.0 című könyvében. A szerző kutatásokra alapozva tette közzé a drasztikusnak számító eredményt: csakis a belső hajtóerő, tehát nem a büntetés-jutalmazás váltogatása biztosít tartós és hosszútávon is megmaradó elégedettséget. „A szerző elsősorban a profitért létező gazdasági vállalatokat elemezte, mégis ez az élet minden területére igaz. Mert legbelül úgy vagyunk összerakva, hogy a bankban lévő számlánkon kívül van egy lelki bankszámlánk is, ahol jó cselekedeteinket tároljuk. És ma már ez utóbbi nem másodrangú” – mutatott rá Horváth Tibor és hozzátette, az Adjunk Álmokat Gyermekeinknek Program keretében munkatársaival azon dolgoznak, hogy emberek és erőforrások egyesítésével olyan win-win-win alapú együttműködéseket hozzanak létre, amely mindegyik résztvevő számára valódi fejlődést jelent. Támogatóik által eljutnak azokhoz a fiatalokhoz, akiknél az akarat megvan, csak eszközre, lehetőségre van szükségük ahhoz, hogy még több tudást szerezzenek. Pártfogóik olyan profitorientált cégek és vállalkozók, akiknél a társadalmi célú pénzköltés dedikált adományozással párosul. „Ők megértették, hogy nincs két jövő, gyermekeink jövőjében ott van a miénk is, ezért fontos az ő képzésük és tudásuk gyarapítása” – fűzte hozzá. A másik oldalon pedig ott vannak azok a nyitott, fogadókész iskolák, akik nyelvoktató programra nem mint megreformálásra, hanem a tevékenységet segítő értékként tekintenek, és lehetővé teszik, hogy működhessen ez a képzést és CSR-t összekapcsoló konstrukció. Mert az álmoknak az a dolguk, hogy valóra váljanak – teszi hozzá mosolyogva Horváth Tibor.

 

 

A társadalmi vállalkozások megoldatlan problémákra keresnek radikális megoldásokat, új piacokat teremtenek, és gyakran megváltoztatják mindennapi életünket. Az üzleti szektorban tevékenykednek, a profit- és a társadalmi cél közti egyensúly megteremtésre törekednek, miközben egy növekedni képes szervezetet hoznak létre és pozitív hatással vannak a társadalomra. Kiadásaikat szintén minimalizálják, ennek is köszönhető, hogy megkapják a támogatók bizalmát.