Hirdetés
Győr+
2016.06.04. 07:49

Gyász: elhunyt a bokszlegenda, Muhammad Ali

Szombat hajnalban elhunyt Muhammad Ali, minden idők talán legnagyobb bokszolója. A világ- és olimpiai bajnok ökölvívó, a sportág legendája 74 évet élt.

Hirdetés

Ali hosszú évek óta súlyos Parkinson-kórral küzdött, és egészségi állapota egyre több mindenben akadályozta őt. Légzési problémák miatt pénteken kórházba szállították, de akkor még arról szóltak a hírek, hogy nincs komolyabb baja, pusztán elővigyázatosságból döntöttek úgy orvosai, hogy megfigyelés alá helyezik.

Magyar idő szerint szombat hajnalban azonban Muhammad Ali családja a lehető legszomorúbb hírről számolt be, a 74 éves legenda elhunyt.

Hirdetés

Muhammad Ali igazi bajnok, a bátorság megtestesítője, aki nemcsak a ringben küzdött, hanem a békéért és az emberi jogokért is. Nagy hatást gyakorolt a 20. század második felének Amerikájára. A BBC olvasói 1999-ben az évszázad sportolójának szavazták, míg a Sports Illustrated megválasztotta az elmúlt száz esztendő legismertebb sportolójának.

„Ha még a visszavonulásom után is lesz ökölvívás, az valami ócska, unalmas dolog lesz. Nem lesz több költemény, nem lesz több jóslás, nem lesz több üvöltözés” – nyilatkozta profi sportolóként.

Muhammad Ali 1981-ben, 39 évesen fejezte be pályafutását, 61 mérkőzéséből 56-ot megnyert, abból 37-et kiütéssel. Amatőrként 1960-ban olimpiai bajnoki címet szerzett Rómában, profiként 1964-ben, 1974-ben és 1978-ban is elnyerte a nehézsúly világbajnoki címét. Nem véletlenül érdemelte ki a „The Greatest”, vagyis a „Legnagyobb” becenevet.

A sportvilág és a politika ismert személyiségei világszerte megemlékeztek a 74 éves korában elhunyt sportolóról:

“Minden idők egyik legnagyobb bokszolója volt, és egy igaz ember, aki a végtelenségig harcolt a hite szerint. Gondolataink és imáink a családjával vannak ebben az időszakban” – írta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA).

“Muhammad Ali nem csak a ringben volt bajnok. A polgári jogok bajnoka is volt, egyben példakép oly sok ember számára” – közölte David Cameron brit miniszterelnök.

Forrás: Nemzeti Sport

likeold
a fb oldalunkat